NK Junioren Algemeen
NK Junioren Algemeen
NK Junioren Algemeen

Voorwoord Organisatie

Het wordt dit jaar alweer de 40e keer dat Damclub Witte van Moort het NK dammen voor Junioren organiseert. Vele grootheden uit de damwereld hebben ons tweelingdorp aangedaan om aan dit toernooi deel te nemen in het begin van hun carriŤre. Ook van dit deelnemersveld zijn al diverse spelers eerder in ons clublokaal actief geweest en kennen de gezellige sfeer binnen onze vereniging.  


Het toernooi wordt gespeeld in de meivakantie en beloofd dit jaar een beetje een gedevalueerd toernooi te worden daar er dit jaar slechts 7 spelers deelnemen. Vooral omdat het voor de 40ste keer is dat dit kampioenschap in Westerhaar gehouden wordt had de organisatie zich het allemaal wat anders voorgesteld. Toch hopen we dat het een spannend en vooral hoogstaand toernooi mag worden waarbij sportiviteit en ook gezelligheid hoog in het vaandel staan. 

Favorieten om de vacante titel van Wouter Morssink over te nemen zijn in mijn ogen Machiel Weistra en Berke Yigitturk met als gevaarlijke outsiders Johan Top en Marco de Leeuw. Jelle van der Eng is de enige debutant dit jaar en we hopen dat hij vooral ook geniet. De eerste ronde is op maandagavond na de opening dus de spelers gaan niet eerst bij de gastgezinnen eten. Hou hier dus rekening mee zodat je niet overvallen wordt door de hongerklop. 

De spelers worden zoals gebruikelijk onder gebracht bij gastgezinnen. Zonder deze mensen zou een dergelijk toernooi niet mogelijk zijn dus onze dank aan deze mensen is dan ook groot. We hopen dat jullie je thuis zullen voelen bij de gastgezinnen maar gezien de ervaringen van voorgaande jaren zal dit zeker lukken. 

Op vrijdagmiddag is er dan weer het zeer populaire Meulman sneldamtoernooi waarbij naast het dammen ook de gezelligheid hoog in het vaandel staat. Op vrijdagavond is er dan ook voor de deelnemers, gastgezinnen en organisatie een gezellige barbecue om de waardering hierover uit te spreken en de band onderling aan te halen. 

Als arbiter treedt dit toernooi de heer Harrie Hoonhorst uit Nijverdal op. Hij is een arbiter met veel ervaring en was ook vorig jaar arbiter bij het NK junioren. Wij wensen hem opnieuw een prettig toernooi toe waarbij inzet, hoogstaande partijen en sportiviteit zullen overheersen. Er wordt weer gespeeld op elektronische damborden zodat alle damliefhebbers overal ter wereld via internet van de partijen van dit toernooi live kunnen genieten. De link staat op de website van onze damclub www.damclubwittevanmoort.nl 

Verder willen we natuurlijk de sponsoren bedanken voor hun financiŽle bijdrage. Jumbo en Meuleman Engineering steunen hierbij de damsport en maken een dergelijk damtoernooi voor onze vereniging mogelijk. 

Verder zal een vertegenwoordiger van het College van B&W van de gemeente Twenterand het toernooi op dinsdagmiddag openen daar de gemeente ook trots is op het feit dat een dergelijk evenement in haar gemeente plaatsvind. Ook bij de sluiting zal er een lid van het College aanwezig zijn. 

En tot slot wil ik vanaf deze plek alle vrijwilligers alvast bedanken voor hun tomeloze inzet. We hopen met zijn allen weer op een spannend en vooral sportief en sfeervol toernooi wat weer een reclame mag zijn voor onze mooie damsport !!! 

 Johan van Dijk 
 Organisatie NK junioren dammen 2019Toegevoegd op: 25-04-2019 18:27 door Damclub WvM

NK Junioren van start!

In de eerste ronde van het NK Junioren vielen er alleen maar beslissingen. Bram Bekkers ging erg enthousiast van start, maar speelde iets te gewaagd. Daar maakte Hans Rinner goed gebruik van en kwam een schijf voor en won de partij. Debutant Jelle van der Eng speelde een spannende wederzijdse flankaanval tegen Marco de Leeuw, waarbij Marco iets voordeel had. Dit voordeel gaf hij even later weg toen Jelle met een standaard combinatie naar dam ging en daardoor de partij won. De partij tussen Machiel Weistra en Johan Top ging lang gelijk op. Johan had een aanval en Machiel probeerde daar omheen te spelen. Machiel kwam wat beter te staan en Johan kon zich niet meer verdedigen en verloor de partij.Toegevoegd op: 02-05-2019 20:56 door Damclub WvM

De kop is eraf!

Na de altijd gespannen eerste dag van het toernooi kon vandaag het toernooi vandaag eindelijk echt beginnen. Met de eerste van de twee opeenvolgende dubbele ronde dagen zouden hier al de eerste mokerslagen uitgedeeld kunnen worden. In de vroege ochtend mocht een van de topfavoriete Berke Yigitturk aantreden tegen de verrassing van vorig jaar Johan Top. Na een zeer rustige opening koos Johan ervoor afwachtend te spelen, om Berke zo de beslissingen te laten maken. Berke kwam hierdoor echter steeds actiever te staan en maakte geen foute beslissingen. Via een onvervalste Podkova verkreeg Berke hier groot verdeel, en na een prachtige thematische zet, kon Johan niet meer verdedigen en schudde Berke de handen.

De andere topfavoriet Machiel Weistra had een zwaardere partij tegen Dark Horse Jelle van der Eng. In een interessante klassieke partij nam Jelle het initiatief met een kerkhofaanval. Nadat deze van het bord verdween leek de stand van Machiel opeens erg kansrijk wegens zijn tempoachterstand. Net op het moment dat het leek alsof Jelle helemaal geen ruimte meer had, combineerde hij verrassend naar dam. Het overgebleven eindspel werd nog even doorgespeeld, maar remise was onafwendbaar.

De derde partij deze ronde ging tussen Bram Bekkers en Marco de Leeuw. Marco had wat goed te maken na zijn onverwachte verlies van een dag eerder en trok fel van leer met een flankaanval. Bram probeerde de aanval te verzwakken door er een aantal keer op te lopen. Marco koos op zijn beurt ervoor om van de aanval een zogenoemde Harry  (hoge actieve randschijf, schijf 36) te maken. Bram maakte in het vervolg een paar kleine foutjes, wat Marco zeer dankbaar afstrafte met ijzersterke positionele zetten. Van een eindspel kwam het niet meer en Marco mocht zijn eerste twee punten bijschrijven.Toegevoegd op: 02-05-2019 20:58 door Damclub WvM

Eerste dubble ronde van het toernooi!

Tijdens de derde ronde van het NK Junioren kwam de eerste grootmeester remise. Jelle van der Eng begon met een flankaanval, maar Johan top kon wat druk gaan zetten op voorpost van  Jelle. Toen alle spanning uit de stand was, werd er gelijk na 40 zetten remise overeen gekomen.

Bram Bekkers ging er agressief in tegen Machiel Weistra, hij zetten vroeg in op een centrumaanval. Machiel vond geen sterk plan en ruilde de centrumaanval weg. De zet daarop zette Bram gelijk een flankaanval in. Ondanks wat achtergebleven schijven op de korte vleugel van Bram, kon Machiel niet echt profiteren en werd remise overeengekomen.

Berke Yigitturk speelde vrij afwachtend tegen Hans Rinner. Hierdoor moest Hans alle lastige keuzes maken. Uiteindelijk kwam er een spannende stand op het bord met Hans een aanval en Berke die daar omheen speelde. Helaas voor Hans liep hij in een simpele zetje en won Berke de partij.Toegevoegd op: 02-05-2019 22:17 door Damclub WvM

Ronde met alleen maar beslissingen

Op de derde dag van het NK Junioren ging de vierde ronde van start. De partij tussen Johan Top en Bram Bekkers ging lang gelijk op. Na een zet of 15 kreeg Bram een aanval op het bord, maar dat zag Johan niet zitten. Hij ruilde hem, maar dat hield Bram niet tegen om even later weer een aanval op het bord te zetten. Echter was de aanval deze keer niet zo sterk en via een centrumaanval kon Johan uiteindelijk de voorpost van Bram winnen. Met een schijf meer wist Johan de partij om te zetten in winst.

Hans Rinner zetten al vrij snel op een schijf op veld 27 en was uit op een klassieke partij tegen Marco de Leeuw. Marco ging hier op in, maar kwam met een scherpe voortgang om tegen de lange vleugel van Hans te spelen. Hans dacht een tegen actie te hebben, maar was hierbij een kleine verassende combinatie over het hoofd. Marco gaf Hans een dam, maar pakte die gelijk af en kon daarna naar dam. Hans probeerde nog even door te gaan, maar kon niets meer bereiken.

Jelle van der Eng speelde erg aanvallende tegen Berke Yigitturk. Berke ging er omheen spelen om kansen te creŽren. Jelle probeerde nog een centrumveld onder controle te krijgen, maar overzag een variant waarbij Berke een schijf kon winnen. Met een schijf meer kreeg Berke controle over de partij en liep dit niet meer gaan.Toegevoegd op: 02-05-2019 22:19 door Damclub WvM

5 rondes onderweg!

De tweede middag ronde leverde een spannende partij tussen Jelle van der Eng en Bram Bekkers begon spannend met een hoge randschijf van Bram. Jelle dacht dat het beter was om dat schijf weg te ruilen om betere controle in het centrum te krijgen, maar de partij vervlakte. Daarna zette Bram een aanval als winst poging. Dit leek te werken todat Bram een zetje overzag en alle spanning uit de stand ging. Uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Hans Rinner kwam met een zware korte vleugel uit de opening tegen Machiel Weistra. Machiel had een centrumaanval en dit zorgde ervoor dat Hans niet fijn zijn schijven kon ontwikkelen. Via een offer probeerde Hans terug te komen. Dit leek te werken, maar Machiel wist via slim spel de partij naar zich toe te trekken en de partij te winnen.

Marco de Leeuw en Berke Yigitturk speelde niet de actiefste partij. Na een grote afruil van Marco, waren er een hoop schijven van het bord zonder dat iemand voordeel behaalde. Na nog wat ruilen kwam er nog steeds geen spannende stand op het bord en leken beide partijen tevreden te zijn met remise.

Na 5 rondes gaat Berke aan kop, gevolgd door Machiel met een punt minder. Jelle en Marco staan op dit moment derde met 2 punten achter de koploper.Toegevoegd op: 02-05-2019 22:26 door Damclub WvM

Een na laatste ronde!

Berke Yigitturk speelde in de 6e ronde tegen Bram Bekkers. Bram speelde net als de rest van zijn toernooi erg agressief, maar zijn agressie werd snel door Berke afgestraft. Na het nemen van een flankaanval kon Berke eenvoudig een schijf winnen. Even later won Berke de partij.

De partij tussen Hans Rinner en Johan top begon vrij rustig. Beide spelers probeerde kansen te creŽren maar namen weinig risico. Het gevolg was de heren naar 42 zetten remise overeen kwamen.

Machiel Weistra deed goede zaken tegen Marco de Leeuw. Marco kreeg een flankaanval op het bord en leek controle over het centrum te krijgen. Echter door een slordige opbouw van Marco wist Machiel een schijf te winnen. Met een schijf achter probeerde Marco nog door te gaan, maar kreeg geen kansen meer.

Na 6 rondes gaat Berke aan kop, gevolgd door Machiel op een punt achterstand. Zij mogen gaan uitvechten wie er Nederlands Kampioen gaat worden. Voor de derde plek word het nog heel spannend.Toegevoegd op: 04-05-2019 21:07 door Damclub WvM

Machiel Weistra nieuwe junioren kampioen!

In de laatste ronde van het NK speelde de nummers 1 en 2 tegen elkaar. Met een voorsprong van minimaal 3 punten op de rest, mochten Machiel Weistra en Berke Yigitturk het met elkaar uitvechten. Machiel veraste Berke met een slim offer in het middenspel, hierdoor kreeg hij een schijf op de 8

e

rij van het dambord. Hierdoor ging Berke de fout en verloor een schijf. Met een schijfje meer speelde Machiel naar de winst en werd hiermee kampioen! Berke moest genoeg nemen met de tweede plaats.

Debutant Jelle van der Eng speelde in de laatste ronde tegen Hans Rinner. De klassieke partij ging lang gelijk op. Voor beide spelers was een overwinning belangrijk voor een goede plek op de eindranglijst. Hans probeerde er wat spanning in te brengen, maar overzag een combinatie. Jelle haalde deze uit en won door de partij.

Nu was er nog een partij bezig. Als Marco de Leeuw zou winnen van Johan Top, dan kon hij nog gedeeld derde worden. Marco zette een Rozenburg aanval op het bord en maakte het Johan lastig, maar Johan speelde sterk en na een zet of 30 was er voor beide spelers niet zo veel aan de hand. De laatste winst poging van Marco werd goed gepareerd door Johan met een leuk offer. Hierdoor eindigde de partij in remise. Dit betekende dat Jelle op de derde plaats eindigede!

   

Toegevoegd op: 04-05-2019 21:20 door Damclub WvM

30-04-2019

Junioren Algemeen
Damclub Witte van Moort
Asterstraat 28
7676 BW Westerhaar

Aanvang: 17:00 uur

Marco de Leeuw

Met dank aan:

Jumbo Veld Westerhaar
Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl
X

Neem contact op met de organisatie