NK Junioren
NK Junioren

Nederlands Kampioenschap junioren voor 39e maal in Westerhaar

Nederlands Kampioenschap junioren voor 39e maal in Westerhaar
Maandag 30 april begint voor de 39e maal in successie het NK dammen voor junioren in Westerhaar. Een tiental talentvolle jeugddammers strijden in het clublokaal van de Westerhaarse damvereniging Denk en Zet/Witte van Moort om de felbegeerde nationale titel. 
Het is al een grote traditie dat dit kampioenschap in Westerhaar wordt gehouden en de organisatie is dan ook altijd perfect geregeld. De deelnemers worden ondergebracht in gastgezinnen en er zullen ook enkele activiteiten gehouden worden om de onderlinge sfeer tussen de deelnemers te bevorderen.

Al vele grote namen in de damwereld zijn hun carrière gestart bij het NK voor junioren zoals Ton Sijbrands en Harm Wiersma. Het toernooi belooft dit jaar extra spannend te worden daar de coryfeeën van de afgelopen jaren, titelhouder Jitse Slump en Wouter Wolff dit jaar niet aanwezig zijn. Hierdoor zijn Nick Waterink en Wouter Morsink favoriet voor de titel. Vorig jaar was het een bijzonder spannend toernooi dat op de laatste dag beslist werd. Dit jaar zijn er drie debutanten, te weten: Bram Bekkers, Hans Rimmer en Robert Jan van Steenbergen. We hopen dat de nieuwelingen ook zullen genieten van het verblijf in ons dorp en zich thuis zullen voelen.

De opening van dit toernooi wordt verricht door een lid van het College van Bestuur van de gemeente Twenterand. Deze opening wordt gehouden om 17.30 uur waarbij de heer Keurentjes van de Nederlandse Dambond spelers kort introduceert bij de aanwezigen. Om 18.00 uur start dan de 1e ronde o.l.v. arbiter Harrie Hoonhorst uit Nijverdal. 

Op dinsdag, woensdag en donderdag worden spelen de de deelnemers twee rondes die om respectievelijk 10.00 en 18.00 uur aanvangen. Vrijdag wordt de voorlaatste ronde gespeeld, welke ook om 10.00 uur start. Hierna volgt een sneldamtoernooi, gesponsord door Meuleman Engeneering uit Den Ham. Eenieder is hiervoor van harte uitgenodigd! 

De sluiting staat gepland op zaterdag 5 mei rond de klok van drie uur, na afloop van de laatste ronde.  Het zal hoe dan ook een spannend toernooi worden met een sterk deelnemersveld welke door eenieder live gevolgd kan worden. Er wordt namelijk ook dit jaar weer gespeeld op elektronische damborden waarbij de partijen live via internet te zien zullen zijn. 

Ook bent u dagelijks welkom in het clublokaal aan de Asterstraat 28 te Westerhaar om te komen kijken. De toegang is uiteraard vrij. Toegevoegd op: 22-04-2018 15:20 door Damclub WvM

NK Junioren van start!

NK Junioren van start!

Ronde 1

In de eerste ronde deelde titelfavoriet Nick Waterink gelijk een flinke tik uit. Tegen de snel opstomende Berke Yigitturk speelde Waterink een Roozenburg-opstelling. Een principieel duel leek te ontstaan maar toen de Hagenaar een foutief tempo speelde kon Waterink naar een winnende doorbraak combineren. Ook van Wouter Morssink wordt dit toernooi veel verwacht. Hij kwam ook tot winst tegen Marco de Leeuw, al kostte dit de nodige zweetdruppels. Met sterk positiespel voerde Morssink de druk op, maar pas in het late middenspel maakte De Leeuw zijn enige duidelijke – en ook direct fatale – fout.

De debutanten moesten nog even warmdraaien deze ronde. Zo speelde Bram Bekkers tegen Floris Tol na een prima opening een paar gevaarlijke zetten waardoor hij het lastig kreeg. De moeilijkheden groeiden de speler uit IJsselstein al gauw boven het hoofd, een simpele doorbraakcombinatie bezegelde uiteindelijk zijn lot. Ook Hans Rinner ging onderuit, al kostte het Johan Top heel veel moeite om dit resultaat voor elkaar te boksen. In een duel dat lang gelijk op ging had Top in een 5 om 5 toch duidelijk voordeel. Rinner wist de stand niet meer te houden. De laatste debutant, Robert-Jan van Steenbergen, had een prima partij tegen zijn clubgenoot Machiel Weistra. Laatstgenoemde kan als outsider voor de titel gezien worden, maar Van Steenbergen deelde de lakens uit in deze klassieke partij. Bestookt met Coup Royal-dreigingen moest Weistra expansie zoeken over veld 29, waar de Bennekommer mogelijk beter van had kunnen profiteren dan dat hij in de partij deed. Weistra ontsnapte uiteindelijk met een minremise.

Ronde 2

Ook in ronde 2 vielen er veel winstpartijen te noteren. Beide titelkandidaten Waterink en Morssink pakten de volle buit. Waterink profiteerde optimaal van een onvoldoende beveiligde aanval van Van Steenbergen terwijl Morssink de punten in de schoot geworpen kreeg door een wel heel onvoorzichtige oploop van Rinner. Johan Top kwam ook op vier punten. Bram Bekkers liet zich in een wel heel economische hekstelling nemen. Top boekte schijfwinst en nadat de speler van Lunteren doorbrak gaf Bekkers op. Machiel Weistra wist aan te haken door Floris Tol te kloppen. Tol ging in de aanval terwijl Weistra wachtte op een kans. Die kwam er: nadat Tol de gelederen sloot kon de inwoner van Heteren een dodelijke blokkade opwerpen. Een damcombinatie deed de rest. De enige remise van de ronde kwam op naam van Marco de Leeuw en Berke Yigitturk. Laatstgenoemde ging de aanval in maar door het nuchtere tegenspel van De Leeuw eindigde de partij in een bloedeloze remise.

Ronde 3

De dinsdag kent traditioneel twee rondes en om zes uur was het dus al tijd voor ronde 3. Wouter Morssink nam Bram Bekkers al snel in een gevaarlijke lange vleugelopsluiting. Hoewel de stand wel speelbaar was wist Bekkers de goede voortzetting niet te vinden, waarna hij positioneel failliet ging. Ook Johan Top kwam deze ronde tot winst. Na een droge opening nam zijn partij tegen Floris Tol een klassieke wending. De Eeldenaar nam een Coup Philippe maar moest na de tegenactie van Top erkennen dat zijn stelling volledig in de soep was gelopen.

Robert-Jan van Steenbergen wist al snel een eenvoudig doch verraderlijk damzetje uit te halen tegen Marco de Leeuw. De dam kon nog onschadelijk gemaakt worden maar dat kostte de Rijnsburger wel een schijf. In dunne stelling was Van Steenbergen niet doortastend genoeg en De Leeuw ontsnapte met een gelijkwaardige (!) remise. Berke Yigitturk speelde een principieel duel met de Roozenburg-opstelling tegen Hans Rinner. In het late middenspel vereenvoudigde Rinner de stand met een doorbraakcombinatie. Het 4-om-4 eindspel dat overbleef eindigde in remise.

Tot slot het duel tussen Machiel Weistra en Nick Waterink. Nadat beide spelers zich goed op de hoogte toonden van de theorie in een moderne opening moesten ze op eigen kracht verder. Hoewel Weistra niet zo veel minder stond was zijn stelling lastiger te hanteren dan die van Waterink. De combinatie van tijds- en standdruk werd de jonge WSDV’er te veel waardoor Waterink een uiterst belangrijke overwinning binnenhaalde.

Al met al lijken er na drie rondes nog drie titelkandidaten over te zijn. Zowel Morssink, Waterink en Top hebben nog de volle score, terwijl Weistra met drie punten (en een minremise) de naaste achtervolger is. Morgen wordt het toernooi gevolgd met opnieuw een dubbele ronde. Toegevoegd op: 02-05-2018 20:56 door Damclub WvM

NK Junioren – De ronde van de plusjes

NK Junioren – De ronde van de plusjes

Het Nederlands Kampioenschap voor de oudste jeugd heeft er inmiddels al twee van de zes speeldagen opzitten. Na deze twee dagen en drie rondes is er al een duidelijk schifting te zien. Favorieten Nick Waterink en Wouter Morssink hebben al hun partijen gewonnen en delen zodoende de koppositie met outsider Johan Top, die ook drie keer tot winst kwam. Het peloton volgt op drie en vier punten. In de vierde ronde van het kampioenschap stond de clash tussen Top en Morssink op papier. Na een rustige opening nam Morssink het initiatief met een halve hekstelling. Hij kon echter geen duidelijk voordeel verkrijgen met dit zeer lastige systeem en de partij leek af te stevenen op een puntendeling, totdat Top zijn opponent een plusremise aanbood. Morssink nam dit natuurlijk aan.

Andere koploper Waterink speelde een technisch fraaie partij, maar tegenstander Floris Tol bleef alert verdedigen. In een optisch goede stand voor Waterink speelde Tol een paar krachtzetten en bereikte een volledig gelijkwaardige 4-om-4 stand. Ook in deze partij werd door onverklaarbare redenen een plusremise aangeboden, waardoor Waterink weer precies gelijk kwam staan met Morssink.

Uit het peloton heeft Berke Yigittürk een sprint ingezet naar de groep koplopers door debutant Bram Bekkers combinatief te verschalken. Al na 17 zetten kon Yigittürk een 4-om-5 nemen en daarna werd er terecht opgegeven door Bekkers. Na een uur konden deze twee jongelingen elkaar gaan testen in een paar vriendschappelijke blitzpartijen.

Machiel Weistra en Marco de Leeuw speelden een actieve en interessante partij, die voor de kijkers thuis nogal vreemd aan deed. Het liveboard liet een witte en een zwarte schijf extra zien, die niet op het bord stonden. Na een aantal ruiltjes was de stand zo vervlakt dat remise, dit keer een normale remise, de terechte uitslag was.

Debutanten Robert-Jan van Steenbergen en Hans Rinner gaven alles om elkaar het leven zuur te maken. Het evenwicht werd echter lang niet verbroken en in een laat-klassieke stand nam Van Steenbergen een doorbraak. Rinner vervolgede echter niet scherp genoeg, waardoor Van Steenbergen nog een verdiende plusremise kon bijschrijven.Toegevoegd op: 03-05-2018 17:51 door Damclub WvM

Morssink pakt de leiding

Morssink pakt de leiding

Morssink pakt de leiding

De vijfde ronde van het Junioren Kampioenschap van Nederland werd een gunstige voor Wouter Morssink. De Hazerswoude-Dorper speelde een zeer sterke partij tegen Floris Tol. In de opening zette Morssink een rustige aanval op en bouwde daarna zijn centrum uit. Het centrumvoordeel en het tempovoordeel sloegen echter niet door, waardoor Tol tot laat in de partij nog kon verdedigen. Moegestreden door het loodzware schema en de hele partij verdedigen miste Tol een aantal logische remisevarianten en moest daardoor toch nog de vlag strijken.

Medekoplopers Johan Top en Nick Waterink kwamen beiden niet verder dan remise, waardoor Morssink nu een voorsprong van één punt heeft op de achtervolgers. Top en zijn tegenstander Berke Yigittürk speelden een strategische partij, waar de jonge Hagenees een optisch betere stand kreeg. Top miste op zet 50 nog een directe remise (21x32! in plaats van 23x32), of hij had de stand zo goed berekend dat hij doorhad dat hij toch niet echt in de problemen zou komen. In een 5-om-5 met voor beide spelers een dam werd de vrede getekend.

Waterink moest om bij te blijven middenmoter Marco de Leeuw verslaan. Waterink dwong een aantal zwakke zette bij zijn opponent af en leek duidelijk voordeel te verkrijgen, tot zijn stand dood liep en De Leeuw binnen elke zetten een gelijkwaardige remise forceerde.

Robert-Jan van Steenbergen en Bram Bekkers speelden een principiële klassieke partij. Positioneel speelde Bekkers zijn beste partij tot dusverre dit toernooi. Bekkers wilde de ruimte opzoeken via een ruil richting de leegste vleugel van Van Steenbergen, maar die tweede is het hele toernooi al scherp en was er nu ook als de kippen bij om de damcombinatie uit te halen en mocht zijn dik verdiende eerste overwinning dit toernooi bijschrijven.

Machiel Weistra en Hans Rinner speelden een vlakke partij waarbij het evenwicht pas laat in de partij werd verbroken. Door het ontbreken van de controle over veld 24 voor zwart kon Weistra afwikkelen naar een stand met grote praktische kansen. Door elke sterke en originele zetten (zie 44. 35-30!) bereikte Weistra een zeer gunstig eindspel, dat volgens de computer nog remise was. In tijdnood offerde Rinner een zet te laat een schijf. Aan de bar werd flink gediscussieerd hoe de stand nu zou moeten winnen (Kingsrow gaf inmiddels aan dat de stand nu wel te winnen was), maar Weistra liet zien over grote rekenkracht te beschikken door bijna a-tempo een winnend motief op te bouwen.

Nu meer dan de helft van het toernooi gespeeld is, is er een duidelijke top-3 ontstaan, wat Morssink met een punt voor op de andere twee aanvoert. Weistra lijkt de enige kandidaat om naast de drie toppers mee te strijden om het podium.Toegevoegd op: 03-05-2018 17:54 door Damclub WvM

Wouter Morssink Nederlands kampioen 2018!

Wouter Morssink Nederlands kampioen 2018!

Het is Wouter Morssink gelukt om, na zijn aspirantentitel in 2015, ook de juniorentitel in 2018 te pakken. De eindstand was na het reguliere toernooi echter nog niet beslist. Zowel Wouter als Nick Waterink wisten 13 punten te verzamelen, en hadden een plusremise. Dit betekende dat een barrage de doorslag zou moeten geven. In de eerste barragepartij had Morssink licht voordeel, maar in de buurt van winst kwam dat nooit. In de tweede partij toonde Morssink zich beduidend behendiger, en wist na een aanvalspartij de winst, en daarmee de titel binnen te slepen.

In de negende ronde speelde Morssink en Waterink toevallig ook tegen elkaar. Dit werd echter een pokerpartij. Bij een remise zou Machiel Weistra nog over beide heren heen kunnen gaan, dus werd de partij van Weistra nauwlettend in de gaten gehouden. Toen beide spelers dachten dat Weistra onvoldoende voordeel had om te winnen besloten ze tot remise, daarbij gokkend op de barragepartij.

Weistra had geen makkelijke tegenstander in de persoon van Berke Yigitturk. Beide spelers zijn nog aspirant, en zullen elkaar later dit jaar nogmaals tegenkomen, bij het aspirantenkampioenschap. In deze partij nam Yigitturk al snel een hoge randschijf. Toch was het Weistra die wat initiatief leek te krijgen. In een zes om zes besloot Weistra echter akkoord te gaan met remise, en daarmee een knappe derde plek binnen te halen. Yigitturk werd vijfde.

De vierde plek ging naar de Rijnsburgse Marco de Leeuw. Tegen Johan Top kreeg hij al snel wat tempivoordeel, toen Top zich teveel naar achter liet drukken. Top zijn kwaliteiten zijn met uitstek het verdedigen, maar de Leeuw kreeg steeds meer positioneel voordeel. Top perste er nog een eindspel met twee schijven achter uit, maar toen was de koek op. In een moeilijke remisestelling ging hij door de vlag.

De debutanten Hans Rinner en Bram Beckers speelden een partij die nog belangrijk was voor de stand onderin. RInner haalde al vroeg in de partij een doorbraak uit, die Beckers kon voorkomen door een schijf te offeren, waar toch wel wat compensatie tegenover stond. Hierna speelde Beckers het echter niet handig, waardoor Rinner een tweede schijf, en daarmee ook de partij won.

Floris Tol koos vanaf de opening ervoor om de aanval in te gaan, tegen Robert-Jan van Steenbergen. Hiermee verkeeg hij wat voordeel, toen Van Steenbergen besloot om af te haken. Dit voordeel verwaterde echter snel, en partij liep vervolgens rustig naar remise.Toegevoegd op: 06-05-2018 14:28 door Damclub WvM

Actueel

Wouter Morssink Nederlands kampioen 2018!Het is Wouter Morssink gelukt om, na zijn aspirantentitel in 2015, ook de juniorentitel in 2018 te pakken. De eindstand was na het reguliere toernooi echter nog niet beslist. Zowel Wouter als Nick Waterink wisten 13 punten te verzamelen, en hadden een plusremise. Dit betekende dat een barrage de doorslag zou moeten geven.

Klik hier om naar het fotoboek te gaan

30-04-2018

Junioren Algemeen
Damclub Witte van Moort
Asterstraat 28
7676 BW Westerhaar

Aanvang: 17:00 uur

Wouter Morssink

Met dank aan:

Jumbo Westerhaar
Kerssies Administratiekantoor
Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl
X

Neem contact op met de organisatie