NK Junioren
NK Junioren
NK Junioren

Simon Harmsma pakt 46 jaar na vader Tjeerd Nationale juniorentitel

Westerhaar - In 1977 was het vader Tjeerd Harmsma die de titel pakte van het NK dammen voor junioren. Destijds een puike prestatie. Hij verkeerde immers in het gezelschap van de toppers Hans Vermin en Jos Stokkel. Laatstgenoemde publiceerde later een ook nu nog boeiend damboek.

Bijna een halve eeuw later – om precies te zijn 46 jaar - was het in Westerhaar de beurt aan zoon Simon Harmsma om winnaar te worden van het nationaal kampioenschap dammen voor junioren. Dit plot zou zomaar uit een filmscript kunnen komen en het gedeelde kampioenschap is zeker een prestatie waar de 18-jarige en ook vader trots op zullen zijn. 

Op voorhand werd Simon Harmsma samen met Emre Hageman (wereldkampioen pupillen in 2018) en de pas 13-jarige Matheo Boxum als kanshebber voor de felbegeerde titel genoemd.  Mooi was te zien dat de gezusters Gabbert volop meestreden en menigeen in moeilijkheden brachten. 

De talentvolle Boxum kon zich net niet opwerken naar het podium. Gezien zijn leeftijd en ontwikkelcurve krijgt hij nog tal van kansen om eremetaal bij de junioren te bemachtigen.  Toch zit ook de concurrentie niet stil en ontwikkelt zich prima. Zijn broer Daniël speelde een degelijk toernooi en haalde net als zijn broer 10 punten uit negen wedstrijden.  

De beslissing bij de junioren voor plek één viel op donderdag. Tot en met woensdag ging het crescendo voor Roland Kreeft. Hij had de beste papieren na negen punten uit vijf wedstrijden. Simon Harmsma volgde met acht punten uit vijf wedstrijden. En dus beloofde de onderlinge ontmoeting op donderdag een heus spektakel te worden. Met een duidelijke winopdracht versloeg Harmsma in een onderling duel Kreeft en pakte, wat later bleek, ontzettend belangrijke punten.  Uiteindelijk werd Harmsma dus eerste met veertien punten uit negen wedstrijden. Kreeft volgde met dertien punten.  Het podium wordt gecomplementeerd door Emre Hageman. Hageman bleef knap ongeslagen en eindigde met elf punten op een derde plek. 

Namens damclub Witte van Moort werden de junioren tijdens de afsluitceremonie door voorzitter Gil Salomé en Gert Brink (namens de provinciale dambond Overijssel) in het zonnetje gezet. De club kijkt terug op een geslaagd en ontspannen toernooi. 


Toegevoegd op: 08-05-2023 22:51 door Damclub WvM

01-05-2023

Junioren Algemeen


Westerhaar

Aanvang: 11:00 uur

Renco Oostindjer

Met dank aan:

Noppers aangenaam fietsen
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): Webmaster Jeugddammen -   Damclub WvM - Westerhaar  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl