WK Jeugd
WK Jeugd

Goud en brons op WK Jeugd voor TeamNL KNDB

Vandaag was de laatste speeldag van het Wereldkampioenschap jeugddammen in Izmir. Matheo Boxum pakte brons bij de welpen jongens en Machiel Weistra werd wereldkampioen bij de aspiranten jongens.

‘’Het toernooi is nu echt begonnen’’, dat waren de woorden waarmee teamchef Alex de teambijeenkomst van vanmorgen opende. Op deze laatste speeldag is nog van alles mogelijk. Iedereen kan nog volop knokken voor zijn of haar toernooidoelen. Bij het weerstandspuntensysteem zijn er nog grote veranderingen mogelijk op de ranglijst. De kanshebbers op het podium wisten wat zij moesten doen om deze kans dan ook daadwerkelijk te verzilveren.

Zoals al eerder genoemd waren er vandaag drie Nederlandse damtoppers die kans maakten op een medaille: Yulia, Matheo en Machiel. Yulia had een heel goed toernooi gespeeld tot nu toe en zou bij een overwinning op de derde plek zijn gekomen. Yulia kwam vanmorgen helaas niet verder dan remise en dit betekende voor haar een mooie zesde plek, heel erg knap! Matheo had vanmorgen remise gespeeld en stond hiermee één punt achter de nummers één en twee. De nummer vier volgde met twee punten achterstand. Matheo had zich een fijne uitgangspositie gegeven voor het podium. De partij verliep goed en Matheo dacht door middel van een damcombinatie zijn tegenstander te slim af te zijn. Dit pakte na een tegenactie van zijn tegenstander niet helemaal goed uit en Matheo verloor de partij zelfs! Gelukkig voor hem was de voorsprong die hij zichzelf had gegeven dusdanig goed dat hij, desondanks zijn verliespartij, de derde plek bemachtigd heeft. De eerste medaille voor TeamNL KNDB was een feit. De andere en laatste kanshebber was Machiel. Machiel stond een punt achter op de koploper van dat moment, Ilin. Machiel had een duidelijk gemakkelijkere loting voor de laatste ronde dan de Rus. Machiel wist dat hij moest winnen om nog kans te maken op de wereldtitel. Zijn strategie bevestigde dit, want de speler van WSDV ging vol de aanval in. Dit pakte goed uit, want Machiel kreeg een vier om twee eindspel op het bord. Naast hem zag Machiel hoe zijn concurrent Ilin in een klassiekje zelfs nog verloor. De spanning steeg… Machiel wist dat hij bij wint wereldkampioen zou zijn. Het vier om twee eindspel zette hij vakkundig om in winst en Machiel mag zich nu voor het eerst ‘wereldkampioen dammen’ noemen.

In het landenklassement deed Nederland door onder andere deze resultaten goed mee. De vierde plek is helaas net niet genoeg voor het podium.

Morgen staat het WjK blitz (sneldammen) op het programma. Dit is voor sommige spelers de uitgelezen kans op revanche. Resultaten uit het verleden tellen niet meer en alles is weer mogelijk. 9:00 uur (Turkse tijd) zal het toernooi morgen beginnen. Rond de middag zijn de wereldkampioenen bekend. Hopelijk kunnen er tijdens dat toernooi nog wat namen aan het medaillelijstje worden toegevoegd.

Het was vandaag een spannende en zenuwslopende dag, maar de coaches gaan met een heerlijk gevoel slapen. Morgen nog één keer vlammen!

Toegevoegd op: 03-11-2019 07:52 door Team KNDB

27-10-2019

AL Algemeen


Izmir / Turkije

Aanvang: 12:00 uur

Roland Kreeft

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl