NK Aspiranten meisjes
NK Aspiranten meisjes
NK Aspiranten meisjes

Ronde 7

Het slot van het NK was ongekend spannend. Uiteindelijk moest er een barrage aan te pas komen om de kampioene te bepalen. De titel had naar beiden kunnen gaan, maar Darja bleek de koelste.

Lange tijd zag het er niet naar uit, dat het tot een barrage zou komen. Tamar had al vrij snel een goede aanval op het bord en die kan je haar beter niet geven. Jasmijn probeerde het actief tegen te spelen, terwijl ze ook op afbraak  had kunnen sturen. Tamar vlocht een mooie combinatieve wending in de stand en voerde het correct naar winst.

Darja had voor de 20e zet in de opening wel voordeel, maar gaf dat iets te gemakkelijk uit handen. Ze kun dus weer overnieuw beginnen en bleef zoeken naar kansen. Zo rond de 35e zet was de stelling volstrekt gelijkwaardig. Op de 40e zet beging Marie een kleine onnauwkeurigheid waardoor het initiatief weer bij Darja kwam te liggen. Het voordeel groeide uit tot een winnende stand, maar nu was het Darja die onnauwkeurig was. In plaats van het winnende 57. 32-27 volgde 30-24(?). Nog steeds zag het eindspel er goed uit. Het eindspel was lastig en werd in de analyse ruimte uitvoerig geanalyseerd. In de partij ging het iets eenvoudiger en Darja kon zich opmaken voor de barrage.

Voor Linsey duurde het toernooi misschien een dag te lang. In de openinig werd een zetje open gezet, die werd gemist door Myrthe. Even later forceerde Myrthe op een grappige wijze schijfwinst. Het werd niet op de beste manier verdedigd, waarna de partij snel uit was. Voor Myrthe was het een mooie overwinning, waarmee ze haar gemiddelde haalde.

Luise had nog een kans op de derde plaats, maar dan moest ze wel winnen van Lisa. Toen de Hoogeveense haar vleugel wat onhandig opbouwde was Luise er als de kippen bij om de lange vleugel op te sluiten. Het voordeel leek te verwateren, maar plotseling speelde de tactiek een rol. Een logisch vervolg van Lisa werd combinatief afgestrafd.

Suzanne moest minimaal een punt halen tegen Merel om de derde plaats veilig te stellen. Ze trok mooi ten aanval en nam op een gegeven moment een verrassende dam. Die bleek wel wat duur, omdat Merel nog een combinatie na had. De zogenaamde "Afrikaanse" dam voor drie schijven was houdbaar, maar Merel gaf pardoes op! Ook hier speelde vermoeidheid een rol, want er had nog best even doorgespeeld kunnen worden. Hiermee had Suzanne haar derde plaats veilig gesteld.

Maaike speelde een prima opening tegen Fernande. De dreiging van schijfverlies werd niet goed gepareerd, waardoor Maaike al snel met een schijf minder verder moest. Het werd nog een hele partij, maar toen Fernande haar tegenstandster nog een schijf wist te ontfutselen was het snel klaar.

Barreges

Er werden niet alleen barrages gespeeld om het kampioenschap, maar ook om plaats 5/6.

Fernande en Myrthe speelden voor het publiek twee mooie partijen. In de eerste was Fernande duidelijk de sterkste, al had ze wel wat problemen met de tijd. Bijna had ze verloren op de klok, maar ze won toch. In de tweede partij was het Myrthe die aan het langste eind leek te trekken. Een totaal gewonnen stand werd goed uitgespeeld....maar ze vergat na een slag de klok in te drukken. Die was onverbiddelijk en toonde 0.00. Fernande werd daarmee vijfde en Myrthe zesde.

Darja en Tamar gaven elkaar geen strobreed toe. Onder toezicht van de wereldkampioen Roel Boomstra werden twee hoogstaande partijen gespeeld. De eerste partij ging volkomen gelijk op en de punten werden dan ook gedeeld. De tweede partij was ook hoogstaand met wisselende kansen. Het eindspel was volkomen remise, maar met weinig tijd wil het nog wel eens misgaan. Darja schotelde Tamar een verrassende slagkeuze voor, waarbij Tamar meteen verkeerd sloeg. Toen was het ineens uit en mocht Darja zicht kampioen noemen! Maar ook Tamar kan zeker tevreden zijn over haar toernooi en haar spel.

Bij de prijsuitreiking nam Roel nog even het woord. In zijn jeugd heeft hij vele trainingen gevolgd op de Michaelschool. Al discussieerden Roel en Henk nog wel even over de exacte locatie. Het geheugen van Henk bleek iets beter. De deelneemsters ontvingen de prijzen van Roel en mochten ook nog even met hem op de foto. Geweldig dat de wereldkampioen nog eventjes langs kwam!

Toegevoegd op: 29-04-2017 16:57 door DG Het Noorden

24-04-2017

Aspiranten Meisjes
St. MichaŽlschool
Butjesstraat 8
9712 EW Groningen

Aanvang: 09:00 uur

Lisa Schep

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl