Pepijn van Merkerk Nederlands kampioen NK dammen pupillen

Na een spannende en enerverende damweek mag Pepijn van Merkerk zich Nederlands kampioen in de categorie pupillen noemen! Bij de junioren meiden werd Luise Gabbert overtuigt kampioen en Marlijn Moene behaalde goud bij de aspiranten meiden.

De drie Nederlands Kampioenschappen dammen voor de jeugd (pupillen algemeen, aspiranten meiden en junioren meiden) gingen maandag 29 april van start in het gebouw van scholengemeenschap De Lage Waard aan de Vijzellaan in Papendrecht. Deelnemers uit het hele land streden daar tot en met vrijdag 3 mei om de titel.

Pupillen
Tot aan de laatste ronde bleef het spannend bij de categorie pupillen (waar 20 dammers in de leeftijd tot en met 12 jaar aan meededen). Twee dammers van damvereniging De Kroonschijf uit Brandwijk, Pepijn van Merkerk uit Goudriaan en Thijs Schakel uit Brandwijk, gingen bij het ingaan van de laatste wedstrijddag aan kop met elf wedstrijdpunten. De kans was dus groot dat de nieuwe Nederlands kampioen dammen bij de pupillen uit de Alblasserwaard zou komen. Op donderdagmiddag damden ze tegen elkaar en eindigde hun partij in remise. 

Sven, broertje van Thijs, en Fienne Martens uit Witharen zaten hen op de hielen met slechts één wedstrijdpunt minder. Alle vier moesten ze de laatste ronde tegen een goede tegenstander die ook al acht of negen punten bij elkaar hadden gesprokkeld. Fienne was de eerste die de laatste ronde toesloeg en door overmacht Thomas van Vugt wist te verslaan. Thijs haalde een prachtige drie-om-drie naar dam uit bij Josef Zhang. Maar Josef wist de dam weer af te pakken en met één schijf achter toch nog remise af te dwingen. Ondertussen won Sven met een effectieve omsingeling van Dieter Terlouw uit Hoornaar, zodat zowel Fienne, Thijs als Sven op twaalf punten kwamen. Pepijn speelde een enerverende partij tegen Rafaël Koers uit Papendrecht, waarbij beiden met een voorpost de aanval niet schuwden. Een urenlang duel volgde waarbij Rafaël uiteindelijk toch het onderspit moest delven. Met deze laatste overwinning kon Pepijn met slechts één punt voorsprong op zijn naaste belagers de gouden plak in ontvangst nemen.

Meisjes aspiranten en junioren
Tegelijkertijd met het NK pupillen werd ook het NK aspiranten (dammers in de leeftijd tot en met 16 jaar) en junioren (dammers in de leeftijd tot en met 19 jaar) voor meiden gespeeld. Bij de meiden streden zeven deelnemers in een rondtoernooi. Luise Gabbert uit Bennekom nam vanaf de eerste ronde de leiding in het klassement. Luise vertelt: “Het was een beetje een gek NK omdat mijn naaste concurrenten niet meededen. De laatste ronde tegen Yneke Goerres was heel spannend, omdat ze goed uit de opening kwam.” Dit was de enige partij die Luise remise speelde. Omdat ze de andere partijen allemaal had gewonnen, eindigde ze boven Yneke die tweede werd. De ervaren Marlijn Moene uit Wageningen, die al meerdere EK’s en WK’s heeft gespeeld, werd met 10 wedstrijdpunten eerste bij de aspiranten meiden, ver boven Indy Schouten die met 6 punten zilver behaalde.

EjK- en WjK-tickets
Pepijn, Sven, Thijs, Luise, Marlijn en Indy hebben met hun prestaties ook een ticket voor het EjK verdiend dat van 1 tot en met 9 augustus wordt gehouden in Letland én voor het WjK dat van 27 oktober tot en met 4 november wordt gehouden in Polen.

Saamhorigheid
Wedstrijdleider Jan Voortman vertelt: “We hebben een bijzonder en mooi toernooi achter de rug. Er is heel sportief gespeeld, ik heb geen een keer als arbiter hoeven ingrijpen. Voor sommigen was dit het eerste NK en was het een spannende en enerverende ervaring om een hele week lange partijen te dammen. De saamhorigheid binnen de groep was mooi om te zien.” “Het was een leuk toernooi waarbij het dammen een belangrijk onderdeel was maar de saamhorigheid de boventoon voerde” vult toernooidirecteur Jeroen Schakel aan. “We hebben elke dag gezellig geluncht met elkaar. Ook hebben we een zeskamp en lasergamen georganiseerd voor de spelers. En bij de barbecue voor spelers en hun gezinnen kwamen ruim tachtig man op af.” 

Organisatie
De kampioenschappen werden voor het eerst in de geschiedenis georganiseerd door de damverenigingen De Kroonschijf (Brandwijk) en VGO (Hoornaar-Hoogblokland), beide spelend onder de paraplu van regiovereniging De Waarddammers. Met negen spelers bij de categorie pupillen en twee aspiranten meiden was damvereniging De Kroonschijf sterk vertegenwoordigd in het deelnemersveld. Meer informatie over de NK’s dammen voor de jeugd is te vinden op de website jeugddammen.com.

Top 5 eindstand pupillen:

 1. Pepijn van Merkerk 12 wedstrijdpunten
 2. Thijs Schakel 11 wedstrijdpunten (en 80 weerstandspunten)
 3. Sven Schakel 11 wedstrijdpunten (en 73 weerstandspunten)
 4. Fiene Martens 11 wedstrijdpunten (en 71 weerstandspunten)
 5. Josef Zhang 10 wedstrijdpunten

Eindstand aspiranten en junioren meiden

 1. Luise Gabbert 11 wedstrijdpunten
 2. Marlijn Moene 10 wedstrijdpunten
 3. Yneke Goerres 8 wedstrijdpunten
 4. Indy Schouten 6 wedstrijdpunten
 5. Emy van den Berg 4 wedstrijdpunten
 6. Noa van der Wal 2 wedstrijdpunten
 7. Bernice Hofman 1 wedstrijdpunt

Toegevoegd op: 03-05-2024 16:41 door De Waarddammers

29-04-2024

Pupillen Algemeen


Papendrecht

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> Uitslagen
>> In de media

Dieter Terlouw

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl