"Ik zal geen vriendje krijgen die dammen niet leuk vindt"

KAMPIOENE SASHA CHUMACHENKO

De keuze is voor Sasha Chumachenko niet moeilijk. Wat zal ze doen als ze een vriendje krijgt die dammen niet cool vindt. Doet ze dan het vriendje de deur uit of haar dambord? “Ïk heb nog geen vriendje maar ik zal er ook geen één krijgen die dammen niet leuk vindt”. De kersverse Nederlandse kampioene bij de pupillen meisjes is wel pas dertien jaar maar ze weet wat ze wil: in de prijzen vallen op EK en WK, in de toekomst ‘een Natalia Sadowska worden’ en schrijfster lijkt haar – met neurochirurg – het mooiste beroep. Pappa Maxim, tijdens de Haagse Dam3daagse onafscheidelijk aan haar zijde in ISV De Kameleon hoort het glimlachend aan.

De speelster van Brainsport Eindhoven verloor vorig jaar van Yulia Bintsarovska maar nam nu in de barrage revanche nadat ze tijdens het NK pupillen algemeen al de winst had gemist tegen haar rivale met wie ze veel gemeen heeft.”We gaan echt zij en zij, zijn positioneel denk ik van hetzelfde niveau. Het was nu gewoon wie wordt het eerste moe en trapt in een zetje”. Daarvoor was ze tegen Jasmina Benhari ontsnapt aan schijfverlies. “Dat was behoorlijk dom van me. Ik had er nota bene nog naar gekeken”. 

Net als Yulia zit zij in de tweede klas van het gymnasium en ook zij laat haar huiswerk in principe altijd voorgaan. De schoolcijfers liegen er ook niet om. Ze staat gemiddeld een negen. Tekenen is haar slechtste vak met gemiddeld een acht en Nederlands met een 9,5 (‘Dus een tien’) haar beste. Is zij een perfectioniste? ‘Helaas’ verzucht pappa Maxim met een twinkeling in zijn ogen.

Dat het van Sasha geen loze woorden zijn blijkt wel uit haar keuze. Ïk heb een keer een heel belangrijke CMT-training gemist in verband met een schoolproject. Dat ging over een boek schrijven over dammen, samen met twee klasgenoten. Ik haal namelijk altijd het liefst zo hoog mogelijke cijfers”.

Desondanks blijft er voldoende tijd over om te dammen. “Äls het kan twee uur per dag maar er zijn in verband met school ook periodes dat ik maar aan één uur toekom. Soms roep ik pappa erbij voor de eindspelen. Hij geeft me dan tips, checkt wat de beste zet is waardoor ik beter varianten kan bekijken”.

Damcombinatie

In de vierde ronde raakte Marlijn Moene na een spannende opening al snel de draad kwijt tegen Yulia Bintsarovska die toesloeg met een damcombinatie die twee zetten eerder ook al mogelijk was geweest. Sasha Chumachenko had in het middenspel een dijk van een stand maar Emy van den Berg bood onverwacht goed tegenstand en wist zich aan de druk te ontworstelen. Sasha begon al te vrezen voor kostbaar puntverlies maar kon na een klein zetje toch nog opgelucht adem halen. Indy Schouten verzuimde geforceerd de voorpost van Jasmina Benhari binnen te hengelen maar kreeg daarna de gelegenheid bekwaam naar een winststand te combineren. Uiteindelijk knokte Jasmina zich terug in de wedstrijd en ontstond er een bizar eindspel met beiden twee dammen en drie schijven. Een blundertje besliste na 81 zetten dit titanenduel in het voordeel van Jasmina.

In de slotronde was Yulia al snel klaar tegen Indy die na een opbouwfout een ‘houtje’ moest inleveren en vervolgens in een soort Haarlemmer trapte. Jasmina was dichtbij een stunt tegen Sasha maar verzuimde op het moment suprême toe te slaan. Daarna was het snel met haar gebeurd. Emy van den Berg en Marlijn Moene en op het scherpst van de snede voor de derde plaats. De Haagse local hero, die aan remise genoeg had, streed voor wat ze waard was maar kon alle aanvalsgolven niet weerstaan. De zichtbaar zenuwachtige Wageningse greep met een aantal krachtzetten haar laatste kans en mag nu naar het EK en WK jeugd in Turkije.

Omdat de twee koplopers alleen tegen elkaar een punt moesten inleveren volgde er de van te voren al verwachte barrage met versneld tempo. Sasha sloeg in de eerste partij met een mooie combinatie hardhandig toe en gaf de hevig teleurgestelde Yulia in de tweede partij geen kans op herstel.

Waarna Michel Stempher namens de KNDB de stichting The Hague Open bedankte voor de (weer) goede organisatie en alle deelneemsters een beker kregen. Die werden uitgereikt door niemand minder dan oud-wereldkampioen en levende legende Ton Sijbrands die zij tot dusverre alleen maar kenden van het Sijbrands-diploma.

Vriendendamkring

De Vriendendamkring was in de periode 1967-1987 een begrip. Vrijwel alle damgroten der aarde bezochten de damsociëteit van Arie Jacob en Corry Storm in de Haagse Rembrandtstraat 7, voor velen ook een soort van huiskamer. Zaterdag volgde nog een allerlaatste reünie-bliksemsneldamtoernooi ter nagedachtenis van Arie Jacob, met zijn weduwe Corry als eregaste. Bovendien was oud-wereldkampioen Ton Sijbrands ook nu weer belangeloos bereid om een kloksimultaan tegen zes tegenstanders te geven. Voor de maestro was het na zijn blindsimultaan tegen vier opponenten (Huissen 2019) weer zijn eerste live-optreden. Hij bleek het dammen bepaald niet verleerd. In weldadige stijl zette hij Arie Storm jr., Victor Foss, Piet Rozenboom, Jan-Marten van der Reest en Bonne Douma van het bord en moest alleen aan Wim Bremmer, de speler met de hoogste rating, een punt af staan. Sijbrands toonde zich met dit resultaat dik tevreden, want hij was tevoren uitgegaan van een winstpercentage van 75. Ondanks zijn 72 jaar bleef hij na afloop onvermoeibaar nog lang analyseren waarbij zich de mooiste varianten op het dambord openbaarden.

Arie Jacob Storm Cup

Het bliksemsneldamtoernooi (3 min. + 3 sec. per speler per partij) werd verrassend maar verdiend een prooi voor Nijkerker Jan van der Veen. Hij won 12 partijen en remiseerde alleen met zijn concurrent-op-afstand Peter van der Stap en met Krijn Toet. Uit handen van Corry Storm ontving hij de kolossale Arie Jacob Storm Cup. Van der Veen zegde toe dat de naam Storm blijft voortleven in de vorm van een wisselbokaal voor de reeks van Grand Prix-toernooien die op stapel staat. Peter van der Stap eindigde op vier punten afstand als tweede. Hij was tevens de beste Vriendendammer en werd daarvoor beloond met het even lijvige als fraaie Dammen als Cultureel Erfgoed van Hans van der Nap. Kees Thijssen had dat eerder al als winnaar van het THOpen Lucht Sneldamtoernooi ook al ontvangen, evenals de beste huisdammer Jo Hollands. Nummer drie werd Radjinder Jharap nipt voor Roep Bhawanibhiek. Frans van Eenennaam kwam net een punt tekort voor het brons maar was wel de beste Hagenaar. Waarna er nog vele herinneringen zijn opgehaald en anekdotes uitgewisseld. Zie ook toernooibase.kndb.nl Het was het slotstuk van de tweede editie van de Haagse Dam3daagse van de stichting The Hague Open. Wordt volgende jaar vervolgd.

Uitlagen vierde ronde:

Yulia Bintsarovska (Kampen) – Marlijn Moene (Wageningen) 2-0

Emy van den Berg (Den Haag) – Sasha Chumachenko (Eindhoven) 0-2

Jasmina Benhari (Hilversum) - Indy Schouten (Reeuwijk) 2-0

Vijfde ronde: 

Sasha Chumachenko (Eindhoven) - Jasmina Benhari (Hilversum) 2-0

Marlijn Moene (Wageningen) - Emy van den Berg (Den Haag) 2-0

Indy Schouten (Reeuwijk) - Yulia Bintsarovska (Kampen) 0-2

Eindstand: 1. Sasha Chumachenko 9, 2. Yulia Bintsarovska 9, 3. Marlijn Moene 4, 4. Emy van den Berg 3, 5. Jasmina Benhari 3, 6. Indy Schouten 2.

Foto’s: Stichting The Hague Open

Foto 1: De zes pupillen meisjes. V.l.n.r. Jasmina Benhari, Yulia Bintsarovska, kampioene Sasha Chumachenko, Marlijn Moene, Emy van den Berg en Indy Schouten.

Foto 2: Corry Storm en winnaar Jan van der Veen met de kolossale Arie Jacob Storm Cup.

Foto 3: Ton Sijbrands denkt tegen Victor Foss na over de beste zet.

  

Toegevoegd op: 29-05-2022 14:26 door Stichting The Hague Open

26-05-2022

Pupillen Meisjes
ISV De Kameleon
Veldzicht 20
2543 RT Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Yulia Bintsarovska

Met dank aan:

Stichting The Hague Open
ISV De Kameleon
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): Webmaster Jeugddammen -   Stichting The Hague Open - Den Haag  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl