Sterke Roland Kreeft brengt spanning terug

Den Haag – Het NK dammen voor pupillen beleefde een enerverend dagje. Na de vijfde en zesde ronde is het duidelijk dat Matheo Boxum en Roland Kreeft de dienst uitmaken. Nek-aan-nek gaan zij de laatste twee ronden in.

In de ochtenduren bracht Roland Kreeft de spanning helemaal terug. Hij moest winnen van de tot dusverre ongenaakbare Matheo Boxum en deed dat ook. Beiden wilden er echt voor dammen waarna zich een principiële strijd van aanval tegen verdediging ontspon. De (te?) snel spelende negenjarige Emmeloorder (het tijdverschil liep op tot 37 minuten) nam foutief de aanval over waarna hij via twee dwangzetten en een plakker werd weggecounterd.

Met nationaal jeugdtrainer Alex Mathijsen als geďnteresseerd toeschouwer was het in de middagronde in de top de jongens tegen de meisjes (uitslag: 4-2). Marjory Feyt, Demi Peters en Tanya-Marie Cnossen hadden zich knap naar een plaats in de bovenste regionen gespeeld. Demi overzag tegen Matheo eenzelfde vorm van de Coup Royal als tegen Bart-Jan Kortleven. Alleen zat er nu geen (gemiste) tegencombinatie in. Het kostte haar uiteindelijk een schijf. Het afspel van de kleine koploper was niet vlekkeloos maar de Duitse Groningse miste tot twee keer toe een remisecombinatie. Nu was ze kansloos.

Roland Kreeft zat tegen Marjory Feyt al snel voor een dilemma. Moest hij een grote, kansrijke afwikkeling door middel van de Coup Philippe nemen of niet? Na ampel beraad deed hij het waarna het bloedstollend spannend werd want het Ochtense lachebekje verweerde zich voortreffelijk. De favoriete Drent moest diep, heel diep gaan. De gedurfde wijze waarop hij zijn schijfwinst wist te behouden verdiend alle lof. Marjory gaf tot het einde toe fel verweer maar remise zat er niet meer in.

Voor Melvin Koullen lijkt het NK een deceptie te worden. In de voorronden als enige alles winnen en nu twee nederlagen op rij. Marjory Feyt hield prima stand tegen haar sterker geachte tegenstander die in een dun standje een twee-om-drie overzag en meteen kon opgeven. Tegen Tanya-Marie Cnossen werd het helemaal een drama. Melvin z’n linkervleugel werd geforceerd in een dodelijke omklemming genomen en was het in een nog volle stand meteen uit, met een charmant toetje tot besluit.

Yuri Derks toonde zich tegen Tanya-Marie Cnossen in een klassiekje - tot tevredenheid van zijn trainer Jasper Daems - de betere dammer maar raakte in tijdnood de draad kwijt met een teleurstellende remise als resultaat. De remise van de Brabander met Gerard Kramer kwam op basis van gelijkwaardigheid tot stand.

Taart

Morris Everts werd toegezongen voor zijn twaalfde verjaardag en blies in één keer de kaarsjes op de door de organisatie aangeboden taart uit. Het lukte hem echter niet om punten te halen. Gerard Kramer maakte in een dun standje met succes nog oorlog en Wilmer Oostindjer had succes met een vroege dam. De computer gaf aan dat de jarige Job wel een zeer verrassende combinatie had gemist.

Voor Mila Rijlaarsdam kan haar eerste NK niet meer stuk. De WSDV-ster veroverde woensdag haar eerste punt waarmee ze applaus oogstte. Tegen Bart-Jan Kortleven kwam ze twee schijven achter maar stug doorzetten en enige medewerking van haar opponent leverde haar toch nog een niet meer verwachte remise op. Anthony Maidman, die ‘s ochtends in een leuk duel met Wouter Keitz net tekort was geschoten, liep tegen Mila twee keer in een zetje en dat was wat te veel van het goede.

Luca Smit, dit keer zonder pet, combineerde toen Wouter Keitz verkeerd sloeg winnend naar dam. Eerder had hij in een min of meer gelijkwaardig duel de punten gedeeld met Stan van der Meer. De local hero boekte zijn eerste overwinning ten koste van Bart-Jan Kortleven die totaal van slag af lijkt. Hij verzuimde een combinatie naar dam en verloor vervolgens op klaarlichte dag een schijf.

Daniël Boxum liet de winst lopen tegen Wilmer Oostindjer na een alleraardigst, origineel duel dat vaag aan een beroemde partij tussen Tsjizjov en Prosman deed denken. De oudste van de twee broers had met een ‘kleintje’ wel succes tegen Alexei Ovsyanko, die ook al van Demi Peters had verloren.

Foto’s: Dick van IJzendoorn

Bijschrift 1: Morris Everts blaast één keer alle twaalf kaarsjes uit op zijn verjaardagstaart.

Bijschrift 2: Damschijven jutten op het strand van Kijkduin.

Bijschrift 3: Sleutelhangers maken met een zeemansknoop in Ome Jan’s Jutterskeet.

  

Toegevoegd op: 02-05-2019 20:18 door Stichting The Hague Open

29-04-2019

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 11:00 uur

Stan van der Meer

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl