Matheo Boxum enige koploper

Den Haag Ė Na drie van de acht ronden komt er op het NK pupillen al enig licht in de duisternis. Matheo Boxum leidt in Ontmoetingscentrum Morgenstond de dans en heeft als enige nog maximaal gescoord. Melvin Koullen en Tanya-Marie Cnossen zitten hem echter op de hielen. Matheo Boxum is pas negen jaar maar onmiskenbaar een talent. Dat liet hij vorig jaar tijdens zijn debuut op dit niveau ook af en toe al zien. Hij rekent gemakkelijk, heeft een neusje voor waar zijn kansen liggen en beschikt over een goed positiegevoel. Dat bewees hij ook tegen Bart-Jan Kortleven al ging niet alles goed. Hij deed op het beslissende moment de verkeerde keuze maar had de mazzel dat de lange Drent dat toen ook deed. De topper tegen Gerard Kramer, die Luca Smit in het late middenspel had overrompeld, werd een boeiend positioneel duel. De Groninger leek licht aan de leiding te gaan toen hij een lichte combinatie overzag wat hem een schijf en ook de partij kostte.

Melvin Koullen had mede-koploper kunnen worden als hij zich van Roland Kreeft had kunnen ontdoen. Het tegendeel leek echter eerder waar. De computer gaf geen cent meer voor de kansen van het product van twee (top)dammers maar het werd nog een probleemloze remise.

Tanya-Marie Cnossen bewees tot de betere pupillen te behoren. De Nederlandse kampioene bij de welpen meisjes forceerde tegen de speler met de hoogte rating, Roland Kreeft, keurig remise na wel eerst aan schijfverlies te zijn ontsnapt. Ton Sijbrands kon eens met een voorsprong van vijf schijven niet winnen, de Brabantse gaf eerst vier schijven cadeau. Haar overwinning op Alexei Ovsyanko was zowel technisch als tactisch van prima gehalte. Deze pas achtjarige Brabander had tegen Mila Rijlaarsdam getoond wel het een en ander in zijn mars te hebben door beide vleugels van de Wageningse in de houdgreep te nemen. Mila redde het ook niet tegen Wilmer Oostindjer (kwam tegen Demi Peters met de schrik vrij) en is als enige nog puntloos.

Marjory Feyt etaleerde na een foutzet van Wouter Keitz haar bekende brede glimlach terwijl ze het winnende zetje uitvoerde. Het was zelfs helemaal een Ochtense topdag geweest als zij in de ochtendronde tegen DaniŽl Boxum op de 49e zet 7-12 had gespeeld.

Foutzet

Anthony Maidman had zijn dag niet. Eerst kwam hij positioneel tekort tegen Melvin Koullen (met een wederzijdse foutzet in het eindspel) en tegen Yuri Derks verloor hij al in de opening op klaarlichte dag een schijf en bleek ook in het vervolg niet echt scherp. Derks pakte een punt tegen Stan van der Meer, die tegen Morris Everts wel wat vroeg met remise akkoord ging. Dat was ook het geval voor Luca Smit na een partij met wisselende kansen tegen DaniŽl Boxum, de twee jaar oudere broer van Matheo.

Morris Everts ontsnapte aan verlies tegen Wouter Keitz evenals Demi Peters tegen Bart-Jan Kortleven. De Duitse Groningse plaatste een onbedoelde lokzet die werd gehonoreerd. Zij verzuimde echter de trekker over te halen, kwam een schijf achter maar knokte verbeten door met remise als resultaat.

Morgenmiddag (woensdag) gaan de jongens en meisjes schatgraven bij de Juttershut in Kijkduin. Donderdagmiddag (13.00 uur) is er in Ontmoetingscentrum Morgenstond een clinic voor huisdammers en iedereen die interesse heeft. De clinic van vandaag is bezocht door de familie Maidman en Dick van IJzendoorn.

In verband met het voetbal begint woensdag de vierde ronde een half uur later (10.00 uur).

Fotoís: Dick van IJzendoorn

Bijschrift 1: Arbiter Martin van der Hout heeft geen kind aan de kinderen.

Bijschrift 1: Marjory Feyt en Tanya-Marie Cnossen boffen met de familie Van IJzendoorn als gastgezin. Samen met grootmeester Martijn bereiden ze zich voor op de partijen van vandaag. Resultaat: allebei drie punten.

 

Toegevoegd op: 01-05-2019 07:28 door Stichting The Hague Open

29-04-2019

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 11:00 uur

Wilmer Oostindjer

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl