Kramer vs. Kramer als Gronings damdrama

Simon Harmsma bijna pupillenkampioen

Den Haag - Kramer vs. Kramer is een ijzersterke Amerikaanse dramafilm met Dustin Hofman en Meryl Streep uit 1979. In de zevende ronde van het NK dammen voor pupillen waren Elisabeth en Gerard Kramer echter de hoofdrolspelers. Het Groningse damdrama in Ontmoetingscentrum Morgenstond kreeg de verwachte ontknoping. De 12-jarige Elisabeth is al een stukje verder dan haar drie jaar jongere broertje, die bovendien ook nog eens met de Tsjegolev-opening zijn hand overspeelde. Zuslief was daarbij in het voordeel van de kennis die zij van grootmeester Martin Dolfing had opgedaan. Na 22 zetten was het in hogere zin al gedaan en op de 38ste zet vond Gerard het met een schijf achter welletjes. Helemaal bovenin won Simon Harmsma met geduld, vlijt en techniek ook zijn zesde partij. Matthijs Jonkman verdedigde zich taai en bleef lang binnen de remisemarge. De Hoogevener bezweek eindelijk onder de druk die vrijwel de hele partij op hem was uitgeoefend. De net 12-jarige Culemborgse groeibriljant is ng geen kampioen. Daarvoor was Renco Oostindjer verantwoordelijk die op twee punten afstand als enige nog een bedreiging vormt. Hij schotelde Emre Hageman een opening voor waarin de titelverdediger zich niet behaaglijk voelde. Renco Oostindjer, voor de derde keer op dit niveau present, won in het late middenspel in een toch al superieure stelling op klaarlichte dag een schijf waarna de 11-jarige Hagenaar voor de derde keer dit NK een illusie armer was.

Akosh Kardos herstelde zich goed voor de nederlaag in de vorige ronde. De WSDVer won geforceerd een schijf van Jan Kornilov al had de Brabander het hem wel lastiger kunnen maken. Op de afwerking viel niets aan te merken. En punt achter Renco Oostindjer delen Akosh Kardos en Elisabeth Kramer nu de derde plaats. Daar weer een punt achter zijn Jan Kornilov, Roland Kreeft en Emre Hageman nog niet helemaal kansloos voor de laagste plaats op het erepodium. De wat wisselvallige Ronald Kreeft speelde een goede positiepartij tegen Jelle van der Eng. Hij kreeg alle belangrijke velden in bezit en liet zijn Heerhugowaardse opponent kansloos.

Puike partij

Melvin Koullen produceerde een puike partij tegen Ivar Smijers die steeds verder werd weggedrukt. De kleine Limburger won een schijf maar verzuimde de kroon op zijn werk te zetten waardoor de WSDVer met de schrik - en een punt - vrij kwam. Lisa Scholtens werkte zich op naar haar gemiddelde. Yaroslav Gilevych stond zeker niet minder maar liet zich, mede door het handige spel van de Hoogeveense, in het eindspel alsnog aftroeven. Yneke Goerres stond enigszins onder druk tegen Max Doornik. Dankzij een mooi tijdelijk offer bereikte de Friezin een volkomen gelijkwaardig eindspel. Lieke Vreugdenhil kon eindelijk breeduit lachen. Tegen Albert Hendrik Snijder realiseerde ze na een partij met wederzijds gemiste kansen haar eerste punt wat haar in de analyseruimte een welgemeend applaus opleverde.

Sneldammen

Wie er nog geen genoeg van had kon na afloop nog zeven partijtjes sneldammen. Dertien van de achttien NK-deelnemers waren bereid hier nog energie in te steken. Het werd een Wageningse dubbelslag met Akosh Kardos met twaalf punten op de eerste en Ivar Smijers met tien punten op de tweede plaats. Matthijs Jonkman, ook met tien punten, eindigde als derde.

Uitslagen zevende ronde: 

Simon Harmsma (Culemborg)-Matthijs Jonkman (Hoogeveen) 2-0

Emre Hageman (Den Haag)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 0-2,

Akosh Kardos (Wageningen)-Jan Kornilov (Geldrop)

Gerard Kramer (Groningen)-Elisabeth Kramer (Groningen) 0-2

Ivar Smijers (Wageningen)-Melvin Koullen (Heerlen) 1-1

Jelle van der Eng (Heerhugowaard)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 0-2

Yaroslav Gilevych (Veldhoven)-Lisa Scholtens (Hoogeveen) 0-2

Yneke Goerres (Oldeboarn)-Max Doornik (Groningen) 1-1

Albert Hendrik Snijder (Urk)-Lieke Vreugdenhil (Culemborg) 1-1

Stand bovenin: 

1. Harmsma 13

2. Oostindjer 11

3. Kardos 9

4. E. Kramer 9

5. Kornilov 8

6. Hageman 8

7. Kreeft 8.

 

Toegevoegd op: 28-04-2017 17:59 door Stichting The Hague Open

24-04-2017

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Lieke Vreugdenhil

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl