Simon Harmsma komt met de schrik vrij

Den Haag Simon Harmsma is al voor de derde keer present op het NK dammen voor pupillen. Vorig jaar stond het Culemborgse damtalent (net 12) op de laagste trede van het erepodium. Dit keer neemt hij alleen genoegen met de titel. Wel, het ging in Ontmoetingscentrum Morgenstond in de eerste de beste ronde meteen al bijna fout. Na negentien zetten stond hij analytisch verloren (49-44) maar Roland Kreeft zag het niet. Terwijl vader Tjeerd Harmsma - een sterke ereklasser naar eigen zeggen duizend doden stierf kreeg de jonge Hoogevener een zet later een herkansing (29-24!). Ook nu ontging hem de geforceerde winst. Even later sloeg Simon Harmsma wl zijn slag. Met een bekende maar altijd verrassende Coup Manoury bereikte hij winnend de damlijn. Gerard Kramer had ook reden tot lachen. De negenjarige benjamin kreeg in een rustig positiepartijtje van Yneke Goerres de gelegenheid tot een drie-om- drie naar dam waarna er voor de Friezin geen houden meer aan was.

De openingsronde, onder anderen bezocht door Ilke Meertens en Wesley Roeleveld van sponsor Den Haag Topsport, kende nog meer beslissingen. Ook Matthijs Jonkman mocht bepaald niet klagen. De Hoogeveense hope, die als enige in de halve finale al zijn partijen tot winst wist te brengen, verblunderde tegen Melvin Koullen een schijf. De stand was finaal uit maar Mathijs Jonkman kreeg nog de kans om uit de dood op te staan en met een schijf minder niet alleen een remise-dammeneindspel te bereiken maar met een klein zetje nog te winnen ook.

De Urker debutant Albert Hendrik Snijder stak zelf zijn hoofd in de strop door in de hekstelling van Renco Oostindjer te gaan staan. Daarna was het geforceerd uit met een kleine combinatie tot besluit. Akosh Kardos zette Lisa Scholtens voortdurend onder druk. Met een schijf op de 'kerkhof'ruit probeerde de Hoogeveense de zo noodzakelijke ruimte te creren maar dat bleek door het attente spel van de Wageningse kanshebber een illusie. Lisa Scholtens verloor haar voorpost en daarna ook de partij al duurde die een stuk langer dan strikt nodig was.

Krachtzetten

Yaroslav Gylevich toonde zich een klassiekje bedrevener dan Lieke Vreugdenhil. Met een aantal krachtzetten dwong de door Yuri Lagoda getrainde Brabander glunderend de winst af. Ivar Smijers kreeg steeds meer voordeel tegen Jan Kornilov. In een vrijwel gewonnen stand overzag de zoveelste WSDV-parel een twee-om- twee waarna winst een illusie bleek. Emre Hageman kreeg pas laat beet tegen Max Doornik. De Haagse titelverdediger kampte met een zware rechtervleugel maar kreeg anderzijds steeds meer terreinvoordeel. De Groningse keuzespeler verdedigde zich niet optimaal en kwam na enig wapengekletter in een straal verloren eindspel terecht.

Elisabeth Kramer, vanuit Vietnam gevolgd door de Groningse grootmeester Martin Dolfing, kwam in het late middenspel in de problemen. Jelle van der Eng nam echter niet optimaal zijn kansen waar. na een gedwongen afwikkeling werden de punten gedeeld.

Uitslagen eerste ronde: 

Emre Hageman (Den Haag)-Max Doornik (Groningen) 2-0

Lisa Scholtens (Hoogeveen)- Akosh Kardos (Wageningen) 0-2

Roland Kreeft (Hoogeveen)-Simon Harmsma (Culenborg) 0-2

Matthijs Jonkman (Hoogeveen)-Melvin Koullen (Heerlen) 2-0

Yneke Goerres (Oldeboarn)-Gerard Kramer (Groningen) 0-2

Ivar Smijers (Wageningen)-Jan Kornilov (Geldrop) 1-1

Yaroslav Gylevich (Veldhoven)-Lieke Vreugdenhil (Culemborg) 2-0

Jelle van der Eng (Heerhugowaard)-Elisabeth Kramer (Groningen) 1-1

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Albert Hendrik Snijder (Urk) 2-0

Toegevoegd op: 24-04-2017 18:08 door Stichting The Hague Open

24-04-2017

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Lieke Vreugdenhil

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl