Machiel Weistra vergeet zichzelf te belonen

Den Haag – Machiel Weistra had op het NK voor pupillen een reuzenstap kunnen zetten richting titel. De 13-jarige dammer uit Heteren vergat zichzelf echter in Ontmoetingscentrum Morgenstond voldoende te belonen voor zijn sterke spel. Net als tegen Paul Sosef vermorste hij in de topper tegen medekoploper Simon Harmsma een punt. Na een mooi gevecht waarin de Culemborger te veel hooi op de vork nam, overzag Weistra een winnende afwikkeling. Nu kon Harmsma via een offer nog net in een remise-eindspel ontsnappen.

In de (vijfde) ochtendronde leverde de nationale welpenkampioen opnieuw een Houdini-act. Met Nicole de Vries werd het een heerlijk partijtje vechtdam. De Drentse nummer twee van vorig jaar kwam in het late middenspel sterk opzetten maar slaagde er niet in de winst op het bord te krijgen die analytisch aanwezig was. Met een heel diepe zucht begroette Harmsma het remiseaanbod. Weistra ontdeed wel met heel volwassen spel van WSDV-clubgenoot Akosh Kardos, die in het eindspel geen kans op ontsnappen kreeg.

In de zesde ronde was Nicole de Vries opnieuw betrokken bij een waar spektakelstuk. Emre Hageman nam gretig de handschoen op waarna het alle kanten op kon. Beiden kwamen volgens de computer gewonnen te staan. Uiteindelijk had de 10-jarige Haagse debutant de beste papieren maar het talent uit de Hoogeveense damschool ontsnapte knap in een vier-om- één-eindspel. Hageman had eerder al subtiel Stef Schep een schijf afhandig gemaakt.

Berke Yigitturk had zich bij de naaste achtervolgers van beide koplopers kunnen voegen. Hij mocht niet mopperen dat Ivar Smijers tot twee keer toe de winst miste en in het eindspel ook nog een keer de remise. ’s Middags was het hard werken tegen Jan Kornilov die met Wouter Sosef de punten had gedeeld. De regerend kampioen haalde alles uit de kast maar deed het te gehaast op het beslissende moment.

Akosh Kardos had ’s middags alle geluk van de wereld toen Wouter Sosef op de verkeerde manier combineerde en de Gelderse kampioen nog met remise kon ontsnappen.

Dubbele lokzet

De dag werd voor Ivar Smijers toch nog goed. Behalve de complimenten voor zijn goede spel sleepte hij ondanks schijfverlies toch nog een punt tegen Alijn Kuijer uit het vuur. Tom Rinner werd drie punten rijker. Gökhan Bagci ontsnapte nog net maar Renco Oostindjer kreeg een leuke combinatie naar dam om de oren. Bagci won op de vijfde zet al een schijf tegen Stef Schep en Roland Kreeft kon na een succesvolle Coup Philippe niet winnen van Noël Neve. Tegen Matthijs Jonkman lukte dat – niet zonder fortuin – wél na ‘een dubbele lokzet die beiden niet zagen’, zoals ze het zelf uitdrukten. Jonkman op zijn beurt won een schijf met de Coup de la Bombe maar Renco Oostindjer wist op de been te blijven. Zowel Alijn Kuijer (‘Haarlemmer’) als Noël Neve drukten Yaroslav Gilevych vaster op de laatste plaats. De Brabander blijft niets bespaard. Hij speelt echt niet zo slecht maar maakt alleen te veel fouten. Tijdens de ochtendronde werden opnamen gemaakt door Den Haag Sport TV, die van a.s. maandag 18.00 uur t/m woensdagmiddag in de regio Haaglanden elk uur worden uitgezonden op Ziggo kanaal 34. De uitzending kan ook worden bekeken via facebook.com /denhaagsporttv, via YouTube en via internet (denhaagsport.nl).

Uitslagen vijfde ronde: 

Nicole de Vries (Hoogeveen)-Simon Harmsma (Culemborg) 1-1
Wouter Sosef (Hoogeveen)-Jan Kornilov (Geldrop) 1-1

Akosh Kardos (Wageningen)-Machiel Weistra (Heteren) 0-2

Stef Schep (Hoogeveen)-Emre Hageman (Den Haag) 0-2

Ivar Smijers (Wageningen)-Berke Yigitturk (Den Haag) 0-2 

Matthijs Jonkman (Hoogeveen)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 1-1

Gökhan Bagci

(Den Haag)-Tom Rinner (Doetinchem) 1-1, Roland Kreeft (Ruinen)-Noël Neve

(Haarlem) 2-0, Alijn Kuijer (Culemborg)-Yaroslav Gilevych (Veldhoven) 2-0.

Zesde ronde: Simon Harmsma (Culemborg)-Machiel Weistra (Heteren) 1-1

Jan Kornilov (Geldrop)- Berke Yigitturk (Den Haag)

Akosh Kardos (Wageningen)-Wouter Sosef (Hoogeveen) 1-1

Emre Hageman (Den Haag)-Nicole de Vries (Hoogeveen) 1-1

Alijn Kuijer (Culemborg)-Ivar Smijers (Wageningen) 1-1

Matthijs Jonkman (Hoogeveen)-Roland Kreeft (Ruinen) 0-2
Stef Schep (Hoogeveen)-Gökhan Bagci (Den Haag) 0-2

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Tom Rinner (Doetinchem) 0-2 

Noël Neve (Haarlem)-Yaroslav Gilevych (Veldhoven) 2-0

De stand bovenin: 1. Weistra en Harmsma 9, 3 t/m 6. Kornilov, Sosef, De Vries en

Hageman 8.

Zie ook: www.jeugddammen.com

Toegevoegd op: 05-05-2016 20:08 door Stichting The Hague Open

02-05-2016

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 13:00 uur

Matthijs Jonkman

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl