Titelverdediger Berke Yigitturk niet in goede doen

NK dammen voor pupillen van start

Den Haag – Het Nederlands damkampioenschap voor pupillen begon met een grote verrassing. De Haagse titelverdediger Berke Yigitturk was niet in goede doen, koos voor een verkeerd plan wat hem een volle schijf kostte. Noël Neve, uit Haarlem, profiteerde dankbaar en had in het afspel geen moeite om tot winst te komen.

Wouter Sosef van HDC Hoogeveen rekende in Ontmoetingscentrum Morgenstond / het Buurthuis van de Toekomst beter dan Alijn Kuijer. Beiden kwamen op dam maar die van de jonge Culemborger ging er meteen weer af. Stef Schep overzag een ‘kleintje’ tegen Jan Kornilov en Nicole de Vries had over geluk niet te klagen. Het enige meisje tussen zeventien jongens kwam tegen Yaroslav Gilevych steeds lastiger te staan. De pupil van Yuri Lagoda verzuimde echter tot twee keer toe combinatief toe te slaan en ging nu kansloos ten onder.

Renco Oostindjer overzag in het late middenspel een 3-om- 3-doorbraak tegen benjamin Roland Kreeft. Matthijs Jonkman dwong schijf- en later partijwinst af tegen Gökhan Bagci. Ivar Smijers had goede kansen in een spannend klassiekje, maar Tom Rinner leek toch het laatste woord te krijgen. Uiteindelijk kwam de tienjarige Wageninger nog met de schrik vrij.

Ook de derde Hagenaar bleef op ‘nul’ steken. Emre Hageman en Machiel Weistra speelden de partij van de dag met wisselende speltypes, een offer en een tegenoffer. De meer ervaren Weistra zat een groot deel van de partij aan de goede kant van het bord en won verdiend. Simon Harmsma had het meeste recht op de winst tegen Akosh Kardos die ook z’n kansen kreeg. In het eindspel bezweek het Wageningse talent na ruim vijf uur spelen echter onder de druk van het Culemborgse coming-man.

Stadsspelen

De Haagse sportwethouder Rabin Baldewsingh nam net als vorig jaar de openingsceremonie voor zijn rekening en toonde zich zeer damminded. ‘Den Haag is verbonden met de damsport’, oordeelde hij en refereerde onder meer aan de periode dat Ton Sijbrands in de jaren zeventig in Kijkduin woonde en het roemruchte RDG vijf keer naar de landstitel leidde. Hij nodigde de dammers uit op 5 juni in het Kyocera-stadion mee te doen aan de Stadsspelen. Dit als een eventuele opstap naar de Jeugd-Olympiade die de stichting The Hague Open volgend jaar weer van de grond wil proberen te krijgen. De wethouder bleek zeer gecharmeerd van dit voornemen en liet dit met raad en daad merken. Hij speelde vervolgens de eerste zet op het bord van de Haagse titelverdediger Berke Yigitturk.

Uitslagen eerste ronde:

Gökhan Bagci (Den Haag)-Matthijs Jonkman (Hoogeveen) 0-2

Tom Rinner (Doetinchem)-Ivar Smijers (Wageningen) 1-1

Wouter Sosef (Hoogeveen)-Alijn Kuijer (Culemborg) 2-0

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Roland Kreeft (Ruinen) 0-2

Nicole de Vries (Hoogeveen)-Yaroslav Gilevych (Veldhoven) 2-0

Simon Harmsma (Culemborg)-Akosh Kardos (Wageningen) 2-0

Stef Schep (Hoogeveen)-Jan Kornilov (Geldrop) 0-2

Machiel Weistra (Heteren)-Emre Hageman (Den Haag) 2-0

Berke Yigitturk (Den Haag)-Noël Neve (Haarlem) 0-2

Foto:Jeannot Kant

Bijschrift: Met vaste hand speelt wethouder Baldewsingh de eerste zet voor Berke Yigitturk. De Haagse titelverdediger verloor verrassend van Noël Neve.

Toegevoegd op: 02-05-2016 22:59 door Stichting The Hague Open

02-05-2016

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 13:00 uur

Stef Schep

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl