Vincent Houtjes wint halve finale NK Aspiranten

Michel Stempher

Zaterdag 9 april was de ontknoping van de halve finale NK Aspiranten in Hoogeveen. Na de vier speelrondes een week ervoor stonden Vincent Houtjes, Tristan van der Velde en Tom Molenaar gezamenlijk aan kop, maar de laatst genoemde spelers moest uiteindelijk afhaken. 

In de vijfde ronde, de eerste ronde van de tweede en laatste wedstrijdag, lieten de drie koplopers geen steken vallen. Tom Molenaar kreeg een cadeautje van Suzanne Staal in de vorm van een Coup Philippe. De schijfwinst die dit opleverde, bleek voldoende voor de winst al was er nog een behoorlijk lastig afspel voor nodig. Tristan van der Velde speelde een erg aanvallende partij tegen Lisa Schep. Lisa verdedigde zich echter kranig en nadat de aanval van het bord was, leek de muziek wel uit de stand. Tristan bewees echter het tegendeel en vlocht een onafwendbare winnende 1-om-2 dreiging in de stand. De derde koploper, Vincent Houtjes, had het heel zwaar tegen Tamar Visser. Vincent leek het grootste terreinnadeel overwonnen te hebben vanwege de klassieke structuur die hij op het bord kon toveren, totdat hij een relatief eenvoudige doorbraakcombinatie openzette. Tamar zag deze combinatie niet, terwijl Vincent enkele zetten later wel wist te profiteren van een onoplettendheid van de tegenstandster. De overige partij van deze ronde was de partij tussen Pascal Strijker en Sarah Hanhart. Beetje bij beetje kreeg Pascal het centrum in handen, maar remise was telkens binnen handbereik voor Sarah. In wederzijdse tijdnood sloeg het noodlot alsnog toe voor Sarah, want ze liet haar dam afnemen. Pascal gaf de winst vervolgens niet meer uit handen.

Voor aanvang van de zesde ronde waren er nog steeds drie koplopers. Tristan had het behoorlijk lastig tegen Pascal. De eerste 35 à 40 zetten waren eigenlijk perfect van Pascal: hij had het gehele centrum in handen. Tristan knokte zich echter knap terug en vlocht een doorbraakfinesse in de stand. Pascal onderkende dit gevaar niet, waarna hij opeens vechten voor een puntendeling. De verdediging bleek te moeilijk voor Pascal. Vincent en Suzanne speelden lange tijd een geheel gelijkwaardige partij. Uiteindelijk bleek het Vincent te zijn die met een schijf meer het eindspel inging. Dit zeer lastige eindspel wist Vincent te winnen, mede doordat Suzanne haar dam liet vangen in razende tijdnood. De derde koploper, Tom, verging het een stuk minder goed. Een klassieke partij tegen Sarah werd door Sarah het best beoordeeld en met iedere zet die gespeeld werd, werd het voordel voor Sarah groter. Tom probeerde middels een offer nog te redden wat er te redden viel, maar het mocht niet meer baten. Tamar speelde een erg sterke aanvalspartij tegen Lisa. Alle schijven stonden eigenlijk goed, totdat Tamar een afwikkeling (die gelijk bleef in stukken overigens) toestond. In het vervolg maakte Tamar een grote fout, want ze overzag een forcing die Lisa Schep een dam + twee schijven winst zou opleveren. Lisa zag het echter niet en liep even later zelf in een lichte combinatie. Dit buitenkansje werd met beide handen aangegrepen door Tamar. 

De slotronde beloofde ontzettend spannend te worden: Vincent en Tristan gingen aan kop, gevolgd door Tom op twee punten. Ook de strijd om de derde plek was erg spannend aangezien Pascal en Tamar slechts twee punten achter stonden op Tom met een onderling duel tussen Tom en Pascal op het programma. Vincent was de eerste speler die het NK-ticket veiligstelde. In een zeer slechte opening voor Vincent (de computer gaf al een nadeel aan van een hele schijf), overzag tegenstandster Sarah -die de ronde ervoor nog Tom versloeg- een combinatie. Deze combinatie leverde Vincent twee schijven winst en uiteindelijk de partijwinst op. Mede-koploper Tristan speelde een wildwestpartij tegen Tamar. Al heel zette Tristan een soort van naamloos skelet op hetgeen te boek staat als een zeer gewaagde opsluiting van de eigen vleugel. Tristan kwam er echter uit, waarna de partij weer alle kanten op kon gaan. De tijdnood die direct gevolg was van de partijopzet bleek de grootste tegenstander van Tristan te zijn, want hij gaf zomaar een schijf weg. Tristan herstelde zich zeer goed, maar hij had het zelf niet door. Op het moment dat de remise aantoonbaar was, besloot Tristan de handdoek in de ring te gooien. Bij winst van Tom op Pascal had er een barrage moeten worden gespeeld tussen Tom en Pascal om het belangrijke tweede ticket voor het Nederlands Kampioenschap. Tom kwam echter al heel snel een schijf achter tegen Pascal. In het vervolg werd het nog behoorlijk spannend, maar Pascal trok de partij ‘gewoon’ naar zich toe. In de laatste partij van deze ronde verkreeg Suzanne al vrij snel strategisch voordeel tegen Lisa. Na een leuke combinatie van Suzanne, die twee schijven winst opleverde, was de partij voorbij. 

Een blik op de ranglijst leerde dat de nummers 1 en 2 duidelijk waren: Vincent Houtjes was 1e met 12 punten en Tristan van der Velde 2e met 10 punten. Op de derde plek stonden echter drie spelers: Tom Molenaar, Pascal Strijker en Tamar Visser met 8 punten. Deze drie spelers moesten dus nog een bloedstollende barrage te spelen om te bepalen wie de derde beker mee naar huis mag nemen en wie eventueel kans maakt op een keuzeplek voor de finale. In de eerste ronde van de barrage namen Pascal en Tamar het tegen elkaar op. Al snel in de partij had Tamar de mogelijk een Coup Philippe uit te halen, maar ze zag dit niet. In het vervolg van de partij was het niet duidelijk wie voordeel had, maar de klok begon in het nadeel van Tamar te werken. Onder tijdsdruk bezweek Tamar uiteindelijk. In de tweede ronde van de barrage had Tamar tegen Tom dus een duidelijke opdracht: winnen. Lange tijd was het erg spannend, maar ook nu ontstond er razende tijdnood. Ook in deze tijdnoodfase was het Tamar die aan het kortste eind trok. Tom en Pascal mochten in de laatste barrage uitmaken wie de laatste beker zou winnen. Pascal kwam in deze partij al snel een schijf voor en dit voordeel gaf hij niet meer uit handen. 

Vincent Houtjes en Tristan van der Velde komen van 11 tot en met 16 juli in actie op het Nederlands Kampioenschap Aspiranten, dat zal worden gehouden in Rijnsburg. Misschien dat er nog een derde speler uit deze halve finale poule naar de finale mag, maar dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Datum: 10 april 2016

Toegevoegd op: 10-04-2016 14:41 door locatiebeheerder Hoogeveen

02-04-2016

Aspiranten Algemeen
Aanvang: 10:30 uur

Jeroen van den Brink

Met dank aan:

Gemeente Hoogeveen
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): - Den Ilp   - Dongen   - Hoogeveen  Jeugdcommissie KNDB -   
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl