Stand van zaken in Heerde na eerste speeldag

Wat is de stand van zaken na de eerste dag van de halve finale van het NK aspiranten in Heerde? Wie heeft de beste papieren om zich te plaatsen? Welke speler heeft de beste indruk achtergelaten? Wat waren opvallende momenten? Een verslag door Rienk van Marle.

Het is goed om eerst even te kijken wat de verwachtingen vooraf waren. Op papier is het leven gemakkelijk. Wouter Wolff werd twee weken geleden Nederlands kampioen bij de junioren. Bij de grote jongens. Hij is ook de deelnemer met verreweg de hoogste rating. Zijn plaatsing voor de aspirantenfinale lijkt dus een typisch geval van “appeltje eitje”. En ook de nummer twee is op papier niet moeilijk aan te wijzen. Jorne Huiting heeft na Wouter immers duidelijk de hoogste rating, ook al is dit pas zijn eerste jaar als aspirant. Gelukkig weten de anderen dat rating niet alles zegt. Dat bewees Floris Tol dit jaar als invaller in de nationale hoofdklasse door bijna oud-wereldkampioen Harm Wiersma op remise te houden: een ratingverschil van bijna 1000 punten! Zet Floris die lijn voort en gaat hij zich in zijn laatste jaar als aspirant plaatsen voor de finale? Of zorgt local hero Vincent Houtjes misschien voor een verrassing door een finaleticket op te eisen? Of Niels van Ginkel van damclub Hattemerbroek, die ook bijna een thuiswedstrijd speelt? En wat mogen we verwachten van de nog tamelijk onbekende en nog ratingloze Hans Rinner of Pascal Strijker? Is de halve finale voor hen een plek om ervaring op te doen, of zouden ze misschien voor een stunt kunnen zorgen? Op papier is het niet moeilijk: Wouter en Jorne gaan naar de finale. Maar gelukkig gaat sport niet over papier. Sport gaat over actie, over onzekerheid en over verrassingen. Hoe is dag één verlopen?

Verloop dag één.

Door het oneven aantal deelnemers is het inschatten van de stand van zaken op de ranglijst niet zo eenvoudig. Duidelijk is wel dat Wouter uit vier ronden een 100 procent score heeft behaald. Dat ziet eruit als een gemakkelijk dagje. Maar was dat ook zo? Tegen clubgenoot Floris kwam een creatief klassiek partijtje op het bord en net toen het spannend leek te worden, vergaloppeerde Floris zich. Hij dacht te plakken naar dam, maar die plakker bleek zo lek dat hij meteen kon opgeven. In de tweede ronde trof Wouter Pascal die zijn heil aan de rand van het bord zocht, maar dat leidde snel tot schijfverlies, waardoor Wouter vlot naar winst kon afwikkelen. Heel wat taaier was Niels in ronde drie. Niels speelde een degelijke partij, maar kon niet voorkomen dat Wouter met zwart langzaam maar zeker het centrum en de belangrijke aanvalsvelden 27 en 28 onder controle kreeg. Niels werd langzaam weggedrukt en moest na 66 zetten de vlag strijken. Ook Vincent gaf in de vierde ronde aanvankelijk goed partij, maar een fout op de 28e zet betekende spoedig schijfverlies waardoor Wouter op 8 uit 4 uitkwam. Met de partijen tegen Hans en Jorne nog voor de boeg ligt Wouter goed op koers om zich overtuigend te plaatsen.

Jorne nog ongeslagen

Jorne staat na vier ronden op plaats twee, met zes punten. Hij is nog ongeslagen, maar had waarschijnlijk meer verwacht van de eerste speeldag. Naast twee vloeiende overwinningen, op Hans en Pascal, moest Jorne namelijk twee remises toestaan, tegen Floris en Niels. In beide partijen leek hij niet echt grip op zijn tegenstander te krijgen en in de slotronde tegen Niels moest hij uiteindelijk nog oppassen om niet het schip in te gaan. Schipbreuk werd vermeden en er is ook nog geen man overboord, maar zaterdag in ronde vijf zal veel afhangen van de partij van Jorne tegen Vincent. Een overwinning zou Jorne zeer goed uitkomen. Bij een minder resultaat is plaatsing voor de finale allesbehalve zeker.

Aanvoerders van het peloton

Welke concurrenten liggen er op de loer? Er zijn er nog twee over: Floris en Vincent. Beiden verloren van Wouter en beiden hebben vier punten. Vincent heeft echter een wedstrijd minder gespeeld. Floris haalde een mooie remise tegen Jorne en een goede overwinning op Pascal, maar hij moest verrassend remise toestaan tegen Hans. Als hij zaterdag twee keer wint, van Niels en Vincent, dan is een finaleplek nog bereikbaar. Voor Vincent lijken de mogelijkheden nog gunstiger. Met nog drie ronden voor de boeg heeft hij plaatsing helemaal in eigen hand. Drie keer winnen is goed, maar dat zal gezien het programma met Jorne en Floris op het menu niet meevallen. Maar zelfs als Vincent tegen Jorne en Floris remise speelt, houdt hij goede papieren voor plaatsing, al kan het best moeilijk zijn om in de slotronde te “moeten” winnen tegen Pascal. Veel zal afhangen van de zaterdagochtendpartij van Vincent tegen Jorne. Het zal hun eerste aspirantenontmoeting zijn, maar die twee kennen elkaar door en door van hun succesvolle welpen- en pupillendamloopbaan.


De balans na dag 1: de koploper is duidelijk, maar verder zijn de kaarten nog niet geschud. 

Toegevoegd op: 14-05-2015 19:39 door locatiebeheerder Wapenveld

14-05-2015

Aspiranten Algemeen
Hazerswoude, Laren en HeerdeAanvang: 10:00 uur

Tamar Visser

Met dank aan:

Eye-T Webdesign
Muziekhuis Souman
Grand Café Bistro-rant<br>´t Langenbaergh
Van Guilik
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): Samen Sterk - Hazerswoude dorp  DEZ - Laren  Eye-T Webdesign / OG - Wapenveld  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl