NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen

Groenendijk neemt afstand

In de vierde ronde van het NK dammen voor aspiranten heeft Jan Groenendijk zich losgewerkt van de rest van het deelnemersveld. Vanuit een riante centrumstand wist de Wageninger zijn tegenstander Timo Kuipers te verschalken met een lichte, maar onmiddellijk doorslaggevende forcing. Daarmee blijft Kuipers de enige hekkensluiter van het gezelschap, aangezien de jonge Tom Knapen met een goede remise tegen Alex Ketelaars zijn eerste punt liet aantekenen.

Groenendijk zette vanuit de opening een aantrekkelijke aanvalspositie op het bord. Kuipers, die zichtbaar twijfelde tussen een actieve of passieve contrastrategie, besloot met enige ruilen het spel te vervlakken. Dit kwam hem echter op grof positioneel nadeel te staan. In de diagramstand is goed te zien dat Kuipers (wit) voor een zeer zware opgave staat om de veilige remisehaven te bereiken. Niet onlogisch probeerde hij met 1.33-29? 24x33 2.38x29 23x34 3.40x29 de stelling open te breken om zijn randschijven te activeren. Hij kwam echter van een koude kermis thuis toen Groenendijk de schijf op 29 aanviel met 3…19-23!. Op het door Kuipers geplande weglopen met 4.29-24 zou zwart hebben toegeslagen met het Zetje van Weiss (Coup de l’Expresse) via 4…23-29! 5.24x33 14-20 6.25x14 13-19 7.14x23 18x47 Z+. De witspeler gaf derhalve maar een schijf, maar moest zich binnen luttele zetten gewonnen geven. 

Tom Knapen kwam van de gehate nul af door een goede positionele partij tegen Alex Ketelaars. In het middenspel had Knapen zelfs een combinatie kunnen nemen die minimaal enige praktische bordkansen zou bieden. In het late middenspel zette Ketelaars nog wel iets aan, maar van een verbroken evenwicht was nooit sprake. Een mooie opsteker voor de benjamin van het gezelschap. 

De Noorderlingen Wouter Wolff en Nick Waterink speelden een partij om van te smullen. In een principieel gevecht, waarbij de klaverbladopsluiting van Wolff werd gecompenseerd door het brede centrum van Waterink, moesten beide spelers zeer secuur te werk gaan om niet in het nadeel te komen. In het late middenspel meende Waterink echter onterecht dat hij zijn heil moest zoeken in een uitstoot over het Kerkhof. Wolff kon de kerkhofschijf onmiddellijk winnen via een bijzondere manoeuvre, maar miste deze kans. De problemen van Waterink waren daarmee echter niet opgelost en in een moeilijke positie lukte het de Drent niet om het smalle pad naar remise te vinden. 

De partij tussen Jitse Slump en Jannes Kromhout kende een explosief begin, maar na enige wederzijdse ruilen was de muziek snel uit de stand. Na wederzijdse laveerbewegingen ontstond een laat-klassieke positie die beide spelers weinig kansen bood. Kromhout bood dan ook remise aan, maar dit werd door Slump resoluut geweigerd. Na zorgvuldig spel van Kromhout leek de partij op een gelijkwaardige remise af te steven, maar door een verschrikkelijke blunder van Slump mocht Kromhout pardoes de twee punten in ontvangst nemen. 

De remise tussen Mitchel Mensinga en Stijn Overeem had voor beide spelers nog de nodige voeten in de aarde. In een interessante klassieke stelling nam Overeem een onverantwoorde Ghestem-doorstoot die door Mensinga onmiddellijk werd bestraft. Na enige afwikkelingen kon Mensinga een schijf winnen, maar na een onhandige zet kon Overeem met enige kunst en vliegwerk zijn voorpost verdedigen. In het vervolg bleef het voordeel aan Mensinga, maar door een tweede onnauwkeurigheid begonnen de centrumformaties van Overeem plotseling te werken. Mensinga rechtte zijn rug en sleepte, al met al zonder grote problemen, een gelijkwaardige remise uit het vuur. Toegevoegd op: 11-07-2013 13:04 door DV VBI Huissen

08-07-2013

Aspiranten Algemeen
Het Koelhuis
Koelhuisstraat 1
Huissen

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> 13-07-13 sluiting

Nick Waterink

Met dank aan:

ONS accountants en belastingadviseurs
VBI
Jansen Totaal Wonen
Oostappen Vakantieparken
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): DV VBI Huissen - Huissen  DV VBI Huissen - Huissen  
 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl