NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen

Overeem steelt de show in de derde ronde

Het winstpercentage van de 40e editie van het NK aspiranten heeft in de derde ronde weer een flinke oppepper gekregen. Van de vijf partijen eindigden wederom vier partijen in een beslissing, waarmee het huidige percentage is geklommen tot maar liefst 67% (10+, 5=). Aan kop gaan drie spelers met een enkel verliespunt, te weten Jan Groenendijk, Jitse Slump en Alex Ketelaars. De debutanten Timo Kuipers en Tom Knapen zijn er na drie ronden nog niet in geslaagd om een score te laten aantekenen.

De eerste van de vier overwinningen werd geboekt door Stijn Overeem, die met een weergaloze combinatie Jannes Kromhout aan zijn zegekar bond. In de diagramstand ruilde Kromhout volstrekt normaal naar een flankaanval toe met 1721-27? 18.32x21 16x27. Overeem wist zijn zenuwen onder bedwang te houden en toverde een magistrale dubbelcombinatie op het bord: 19.29-24!! 19x30 20.34-29 23x34 21.38-32 27x29 22.26-21 17x26 23.43-38 34x32 24.37x10 15x04 25.25x01 en Kromhout gaf zich spoedig gewonnen.

Wouter Wolff speelde een zeer hoogstaande positionele partij tegen Timo Kuipers. In het ingewikkelde speltype met een hoge randschijf op veld 15, lukte het Kuipers niet zijn lange vleugel te ontwikkelen. Ondertussen ontwikkelde Wolff zijn stelling optimaal en stuurde de Groninger met vaste hand aan op de overgang naar een klassieke stelling. Na een opbouwfout van Kuipers kon Wolff de stelling van zijn tegenstander effectief splijten. Kuipers was kansloos.

Ook Jan Groenendijk hanteerde in deze ronde het klassieke speltype, zij het zonder een actieve randschijf, om zijn opponent Mitchel Mensinga te bestrijden. In een boeiend vroeg middenspel lukte het Groenendijk zijn stelling ideaal te ontwikkelen en met uitstekende perspectieven de laat-middenspelfase in te gaan. Terecht probeerde Mensinga zijn stelling zo actief mogelijk in te richten, maar na een actieve doorstoot van zijn tegenstander werd de stelling ingewikkelder en ingewikkelder. Na een noodzakelijk offer te hebben gemist liep Mensinga hopeloos vast en mocht Groenendijk na een leuke eindspelmanoeuvre twee punten bijschrijven.

Jitse Slump bediende zich tegen Tom Knapen van een openingsvariant die bekend is uit een partij tussen Sijbrands en Bergsma. Na een onnauwkeurige voortzetting lukte het Knapen om zich enigszins uit de nesten te werken, maar Slump wist met enkele originele manoeuvres effectief om de vijandelijke stand heen te spelen. In een erg moeilijke stelling beging Knapen schijnbaar een blunder, waarmee Slump in de gelegenheid werd gesteld om via een schwindel schijfwinst te forceren. De overgebleven stelling bleek echter nog juist remise volgens de eindspeldatabase van Sjende Blyn! Dit bleek echter dermate ingewikkeld, dat Knapen de correcte voortzetting niet kon vinden en zich al snel gewonnen moest geven.

De partij tussen Nick Waterink en Alex Ketelaars werd gekenmerkt door vele decorwisselingen. Na een agressieve opening kwamen achtereenvolgens de speltypes flankspel, hekstelling, korte-vleugelopsluiting, klassiek en vleugelaanval op het bord. Met wisselende decors kwamen ook steeds wisselende kansen. De gelijkwaardige remise die uiteindelijk op het scorebord kon worden genoteerd, doet recht aan de strijdlust van beide spelers in deze bewogen partij.Toegevoegd op: 09-07-2013 23:06 door DV VBI Huissen

08-07-2013

Aspiranten Algemeen
Het Koelhuis
Koelhuisstraat 1
Huissen

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> 13-07-13 sluiting

Stijn Overeem

Met dank aan:

ONS accountants en belastingadviseurs
VBI
Jansen Totaal Wonen
Oostappen Vakantieparken
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): DV VBI Huissen - Huissen  DV VBI Huissen - Huissen  
 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl