EK Jeugd 2015
EK Jeugd 2015
EK Jeugd 2015

Interview Rik

Rik Keurentjes is natuurlijk geen speler bij dit EjK in Estland, maar omdat hij bondscoach is heb ik hem toch genterviewd. Rik is al bondscoach sinds januari 2009, en hij werkt fulltime als bondscoach.

Speel je zelf ook nog veel?
- Ja, ik speel bij Wageningen in de ereklasse, maar ik speel sinds 2008 geen individuele toernooien meer, alleen sneldammen.
Hoeveel toernooien heb je als bondscoach geleid?
- Dit is als bondscoach mijn zevende EK, vanuit mijn baan heb ik al iets van vijftig toernooien als bondscoach geleid, dus NKs, EKs en WKs. Ik ben zon 74 dagen per jaar bezig met toernooien en daarvan ben ik dertig tot vijfendertig dagen in het buitenland.
Heb je het tot nu toe beter gedaan dan je voorgangers?
- Ik heb geen voorgangers, ik ben de eerste bondscoach die fulltime werkt. Maar ik had natuurlijk mijn werk niet zo goed kunnen doen als mijn voorgangers (die een paar dagen in de week werkten) het niet heel goed hadden gedaan. Er zijn al een paar goede successen, bijvoorbeeld Martijn van IJzendoorn en Jan Groenendijk.
Wat vind je het leukste aan bondscoach zijn?
- Nou, ik dam al sinds mijn tiende en ik ben altijd al erg fanatiek geweest. Ik heb toen ook al EKs en WKs gespeeld. Ik vind het leukste om te zien dat iemand plezier heeft in dammen. Ook als iemand graag heel goed wil worden is het fijn om daarbij te kunnen helpen, en het is natuurlijk heel leuk als dat dan ook lukt.
Wat vind je het vervelendste aan bondscoach zijn?
- Wat moeilijk is, is dat de partijen vier of vijf uur duren. Ik praat voor de partij altijd en na de partij, maar tijdens de partij kan ik niet helpen, dan staat diegene er alleen voor. Als het dan slecht gaat is dat natuurlijk erg jammer. Maar ik vind het werk als bondscoach vooral heel leuk, dus er zijn weinig dingen die ik vervelend vind.
Hoe vind je het toernooi tot nu toe gaan?
- Heel goed, ik ben heel blij om te zien dat het hele team goed bezig is, en ik ben natuurlijk blij met de plus scores die we elke dag binnen halen. Dat is ook fijn voor het landenklassement. Ik ben ook erg blij met de organisatie, de zalen waarin wordt gespeeld bijvoorbeeld. Het weer is ook goed, niet te warm, niet te koud. Maar er komen natuurlijk nog wel drie zware rondes.
Wat vind je belangrijker, zetcontrole of zetcontrole?
- Ik vind de derde keer het belangrijkst. Ik zeg het zo vaak, omdat het rottige van dammen is dat als je veertig of vijftig zetten goed speelt, het jammer is als je een blunder maakt. Daarom moeten de spelers goed blijven kijken.
Wat is je spannendste toernooi ervaring?
- Dat was twee jaar geleden, 2013, tijdens het WK aspiranten. Het was de laatste ronde en Martijn en Jan moesten tegen elkaar. Degene die zou winnen won het toernooi, maar als het remise werd, wat gebeurde, moesten we heel lang wachten op wat de andere spelers zouden doen, voor de weerstandspunten die zij zouden krijgen. Uiteindelijk werd Martijn op weerstandspunten kampioen.
Wat vind je van het eten?
- Erg goed, veel toernooien kregen we alleen gekookte aardappels, nu heb ik wel al meer pasta op dan gekookte aardappels. Het ontbijt is natuurlijk ook fantastisch, normaal krijgen we een sneetje brood met wat vlees of kaas, de spelers die er voor de eerste keer zijn denken dat het altijd zo is, maar dat is zeker niet zo.
Ken je al veel woorden in het Ests?
- Nou, ik ken vooral dankjewel, dat is aith.
Heb je nog een boodschap voor de thuisblijvers?
- Al wordt het spannend omdat het bijna het einde van het toernooi is, voor de thuisblijvers die heel erg op de stand letten; iedereen doet ontzettend zijn best en iedereen is erg goed bezig. Het maakt helemaal niks uit waar je eindigt.Toegevoegd op: 05-08-2015 09:30 door Team KNDB

01-08-2015

AL Algemeen
Hotel Dzingel
Mnniku tee 89
11213 Nomme (bij Tallinn)

Aanvang: 12:00 uur

Mara Langeveld

Organisatie:

 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl