NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen

Zenuwslopende slotdag NK aspiranten

Na het eindigen van de voorlaatste ronde van het NK aspiranten is maar een ding zeker: geen mens kan ook maar met een greintje zekerheid zeggen hoe morgenmiddag het podium van het NK aspiranten eruit zal zien. Jan Groenendijk kan morgen met een normale remise zijn eerste aspirantentitel veiligstellen, maar voor het zilver en het brons zijn er nog maar liefst vijf gegadigden. Alex Ketelaars heeft onmiskenbaar de beste papieren voor het zilver, maar voelt de hete adem van Jitse Slump, Mitchel Mensinga en Wouter Wolff in zijn nek.

Jan Groenendijk kreeg op de rondes van vrijdag tegen zowel Jitse Slump als Alex Ketelaars perspectiefrijk spel vanuit de opening, maar het lukte hem niet om zijn tegenstander het moeras in te drijven. In zijn middagpartij tegen Alex Ketelaars miste hij een uitstekende mogelijkheid om groot positioneel voordeel af te dwingen. Na een minder nauwkeurige zet wist Ketelaars op indrukwekkende wijze het verliesgevaar af te wenden. In de ochtend had Ketelaars al indruk gemaakt door een fraaie positionele zege tegen Timo Kuipers. De Soestenaar liet zijn tegenstander in een klassieke stelling volkomen aflopen. 

Jitse Slump deed in de middagronde goede zaken door Stijn Overeem aan zijn zegekar te binden. Na een spannende opening leek een principieel duel in de hele hekstelling te ontstaan, maar na een agressieve voortzetting van Slump lukte het Overeem niet om een noodzakelijke offervariant te vinden. De Lunteraar moest daardoor al snel in schijf- en partijverlies berusten. Een bittere pil voor Overeem, die in de ochtendronde een gouden kans miste in zijn partij tegen Wouter Wolff. In de diagramstand blunderde Wolff met 50…12-17? Overeem zette voort met het volstrekt logische 51.31-27 17-21 52.33-28 en zou, ondanks enige bordkansen, uiteindelijk genoegen moeten nemen met remise. Na 50…12-17 had hij echter op slag kunnen winnen met het a-positionele 51.32-27!! en zwart is zonder verweer!

Wolff koos in de middagronde voor een zogenaamde ‘herstelremise’ tegen WSDV’er Jannes Kromhout. Na een goede opening verwaterde het voordeel van de Groninger en in een gelijkwaardige klassieke stelling werd op de 43e zet de vrede getekend. In de ochtendronde had Kromhout niet over geluk te klagen gehad tegen Tom Knapen. Laatstgenoemde speelde een sterke positionele partij en bracht een vrijwel gewonnen klassieke stelling op het bord. De Lochemer kon op het beslissende moment echter de aanwezige winstgang niet vinden en stuurde aan op een remisecombinatie. In het eindspel raakte hij helemaal de kluts kwijt en moest zich vanwege een eenvoudige damvangst gewonnen geven. 

De SNA’ers Mitchel Mensinga en Timo Kuipers troffen vandaag allebei de Nick Waterink. In de ochtendronde leek Waterink tegen Mensinga op weg te zijn naar een van de fraaiste partijen van dit kampioenschap. Zijn gedurfde opzet werd beloond met een aantrekkelijke centrumstand. Na een goed-getimede Ghestem-doorstoot kwam Mensinga in een levensgevaarlijk laat-klassiekje terecht. Op het moment dat Waterink de stelling van Mensinga volledig in de tang leek te hebben, beging de Drent een grote positionele fout door de controle over veld 30 op te geven. Mensinga was er als de kippen bij om een messcherpe counter in te zetten en gaf zijn tegenstander geen kans meer op herstel. Dit was het signaal voor Waterink om het in de middag wat rustiger aan te doen: een rustige remise tegen Kuipers was het gevolg. 

De moraal die Mensinga door de overwinning in de ochtend had gekregen, betaalde zich uit in zijn middagpartij tegen Tom Knapen. Na lange tijd niets bereikt te hebben, forceerde de SNA’er een beweeglijke klassieke stelling met vleugelcontrole. Na een doorstoot op de korte vleugel van Knapen leek de stelling steeds kansrijker te worden, maar met secuur spel toonde Knapen aan dat de aanval goed onder controle kon worden gebracht. Mensinga verslapte echter niet en juist op het moment dat Knapen met een plakker remise kon forceren, bezweek laatstgenoemde onder de druk. Daarmee mocht Mensinga zijn tweede overwinning van de dag noteren en doet hij weer volop mee voor een podiumplek.Toegevoegd op: 13-07-2013 12:26 door DV VBI Huissen

08-07-2013

Aspiranten Algemeen
Het Koelhuis
Koelhuisstraat 1
Huissen

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> 13-07-13 sluiting

Jan Groenendijk

Met dank aan:

ONS accountants en belastingadviseurs
VBI
Jansen Totaal Wonen
Oostappen Vakantieparken
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): DV VBI Huissen - Huissen  DV VBI Huissen - Huissen  
 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl