Matheo Boxum geeft EjK 2019 glans

Op de laatste twee dagen van het Europees Kampioenschap vond het sneldammen plaats. Donderdag was het EjK Rapid en gisteren was het EjK Blitz. De kans om de zure nasmaak van het reguliere toernooi weg te spoelen.

Europees Kampioenschap Rapid

Alle ogen waren gericht op onze aspiranten jongens. Zij hadden in het reguliere toernooi laten zien dat ze konden meestrijden om de hoogste plekken. Lange tijd ging het goed. Gedurende het toernooi bleek dat Machiel van plan was een serieuze gooi naar de titel te doen. In ronde zeven mocht hij aantreden tegen Akhmerov, de uiteindelijke nummer twee. In een bloedstollende partij leek Machiel zijn tegenstander op fraaie wijze in de tang te hebben. Eén klein onnauwkeurigheidje deed de kansen echter wisselen en de Rus wist te winnen. De kansen op een medaille bij de aspiranten jongens leek verkeken.

In de andere categorieën werd er ook volop gestreden. Sommigen droomden van een mooi top tien klassering, anderen misschien zelfs wel van een medaille. En de mooie resultaten kwamen er. Bij de welpen jongens maakte Alexei zijn debuut. Dat hij een goede sneldammer is heeft hij laten zien, hij behaalde een mooie tiende plaats. Oleksandra streed mee om de hoogste plekken bij de welpen meisjes en werd na een goede eindsprint achtste. Bij de aspiranten jongens stonden er drie Nederlanders achter elkaar in de top tien. Berke werd zesde, Simon werd zevende en Machiel werd achtste. Nieuwkomer Koos van Amerongen werd bij de categorie tot 26 jaar zevende. Het is een top tien klassering, maar Koos had graag een gooi gedaan naar de top drie.

Helaas voor TeamNL KNDB leverde het Rapide kampioenschap ook geen medailles op. Het moest en zal gebeuren bij het Blitz toernooi op de vrijdag!

Europees Kampioenschap Blitz

Het Blitz toernooi heeft een speeltempo van vijf minuten plus drie seconden per zet. Dit is dus een toernooi waarin alles mogelijk is. Er worden meer fouten gemaakt, er is minder tijd voor de zetcontrole, de druk van de tijdnoodfase, klokoverwinningen en ga zo maar door. Bij de Blitz is er weinig tijd om te herstellen van een nederlaag: er is geen tijd om te huilen. Dit alles vraagt veel van de spelers, die al twee toernooien achter de rug hebben. Wie is het fitst? Wie heeft de meeste slaap weten te pakken? Wie is het scherpst? Wie is op de juiste manier omgegaan met de ‘energiehuishouding’?

Bij de welpen jongens deed Matheo leuk mee. Vorig jaar in Vilnius werd Matheo vijfde nadat hij in de laatste ronde Aisen Egorov versloeg, de spelers die de afgelopen jaren domineerde bij de welpen en nu eerstejaars pupil is. Dat Matheo mee zou doen om een podiumplaats was dus niet ondenkbaar. Matheo begon het Blitz toernooi met een remise. Vervolgens begon de het meesterbrein van de kleine Matheo te draaien. In ronde twee won hij van de Let, Vorotnikovs. In ronde drie speelde Matheo een cruciale partij tegen Stepan Shchetkin (kampioen bij het reguliere toernooi en bij de Rapid). Matheo had een voordelige stand, maar de handige Rus wist er nog een remise uit te slepen. Dit was het laatste puntje wat hij één van zijn tegenstanders gunde. Na deze remise volgde er een fantastische reeks van maar liefst zes overwinningen op rij. Astapau, Hanasiewicz, Lahutkou, Surov, Sofronov en Gainovskis werden allemaal op fraaie wijze verslagen. Na deze overwinningen had Matheo een eindscore van plus zeven, twee punten meer dan de nummer twee.

Matheo mag zich met recht ‘Europees Kampioen Blitz 2019’ noemen.

Heel TeamNL KNDB was ontzettend trots op onze kleine man uit Emmeloord. Het zinnetje: ‘Toch nog het Wilhelmus!’ is vaak voorbij gekomen en bij de prijsuitreiking volgde deze inderdaad ook. Op het moment dat de arbiter omriep: ‘and number one, Boxum, Matheo – Netherlands!’ volgde er een daverend applaus uit de zaal. Iedereen, inclusief Matheo, zong uit volle borst en vol trots ons volkslied mee. Wat waren wij trots!

Ondertussen is het toernooi afgelopen en zijn wij al weer begonnen aan de terugreis. Vanmorgen om 8.49 uur zijn wij vertrokken vanaf Station Warschau. Veel mensen zijn bezig met de nodige uurtjes bijslapen en anderen doen gezellig spelletjes met elkaar. Vanavond hopen wij weer in Nederland te zijn.

Het Europees Kampioenschap Jeugd 2019 zit erop. Ik denk dat je dit toernooi kunt vergelijken met een maaltijd. Het voorgerecht was niet wat wij ervan hadden verwacht. Het hoofdgerecht was te eten, maar dit had zeker beter gekund. Het toetje daarentegen was te vergelijken met een crème brulé, tiramisu of een heerlijke bak Daim-ijs. En laat nou juist het toetje zorgen voor de overheerlijke zoete nasmaak die nog lang zal blijven hangen.

    

Toegevoegd op: 10-08-2019 10:36 door Team KNDB

01-08-2019

AL Algemeen
Warschau Universiteit
Nowoursynowska 166,
02-787 Warsaw

Aanvang: 12:00 uur

Daria Shulepova

Organisatie:

 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl