Emre Hageman: ‘Ik ben verdiend kampioen’

Het gebeurde in december 2016 in het Haagse Marriott Hotel tijdens de presentatie van de WK-dammatch tussen Roel Boomstra en Jan Groenendijk. Technisch directeur Johan Krajenbrink van de KNDB toonde de verzamelde hoogwaardigheidsbekleders op een groot demonstratiebord de schoonheid van het damspel. Een elfjarig jongetje stak zijn vinger op en vroeg of hij ook een zelfgemaakt probleem mocht laten zien. Met enige hulp van Boomstra lukte het hem de juiste stand te reproduceren waarna hij de oplossing zet voor zet aan het volk openbaarde.

Dat jongetje was Emre Hageman, die ruim zeven maanden eerder bij zijn debuut op het NK pupillen bij verrassing de titel in Den Haag had gehouden. Een jaar later woog de last van de titel te zwaar op zijn schouders en bleek het brons het hoogst haalbare. De afgelopen week had hij minder moeite met de favorietenrol die hij met titelverdediger Simon Harmsma moest delen. Het leidde ertoe dat Emre Hageman voor de tweede keer in zijn inmiddels 12,5-jarig bestaan in Ontmoetingscentrum Morgenstond op de hoogste trede van het erepodium mocht plaatsnemen.

Daar ging wel een bloedspannende slotronde aan vooraf. Op papier had de Haagse groeibriljant (hij mag het komende seizoen evenals Harmsma al in de ereklasse zijn opwachting maken) in de winnaar van het zilver van vorig jaar Renco Oostindjer een zwaarder programma dan de net dertien jaar geworden Culemborger, aan wie de computer Lisa Scholtens had gekoppeld. De praktijk bleek weerbarstiger. De Hoogeveense winnares van de combinatieprijs speelde een ‘wereldpartij’ en beloonde zichzelf daarvoor met een remise waardoor ze tevens het beste meisje werd.

Intussen lukte het Emre Hageman om vrijwel vanuit het niets winnend voordeel te krijgen. Renco Oostindjer – vrijdag nog de winnaar van het sneldamtoernooi – nam een afwikkeling die hem een schijf kostte maar voldoende compensatie voor de remise bood. De weg naar een punt was echter lang, zwaar en (te) lastig te vinden. De koploper wikkelde af naar een eindspel met twee schijven meer dat hij onberispelijk in winst omzette, met de titel als resultaat.

‘Dat was nog wel even peentjes zweten. Bij gelijk eindigen zou de titel naar Simon gaan. Ik wist na die schijfwinst nog niet of het ook zou winnen en ging voor de beste kans. Het was héél lastig. Maar na die foutzet (43-39) werd het steeds zonniger voor mij’, blikt de nieuwe kampioen terug. Tegen Kasper Barentsen, Gerard Kramer en Melvin Koullen zat het hem niet tegen maar dat wil niet zeggen dat hij ten onrechte de nummer één is geworden. ‘In twee van die drie partijen stond ik gewonnen. Bovendien heb ik ook mijn naaste concurrent verslagen dus ik vind wel dat ik de titel verdiend heb’.

Onder leiding van zijn trainers Jeroen Kos, Alex Mathijsen en Rik Keurentjes wil hij zich in het opleidingsteam van Van Stigt Thans ereklassewaardig tonen. Ook wil hij op het EK in augustus in Litouwen en op het WK in november in Wit-Rusland wel eens een keer in zijn leeftijdscategorie in de prijzen vallen. ‘Mijn beste resultaat is twee keer een vijfde plaats op het EK. Dat moet beter kunnen’.

Nummer drie

Hageman en Harmsma staken met kop en schouders boven de rest van het veld uit maar wie zou de nummer drie op het erepodium worden? Dat werd na spannende strijd Roland Kreeft die in het late middenspel Sanders Staal een schijf en later ook de partij afhandig maakte. De pupil van de excellente Hoogeveense damschool begon met een blundertje tegen Simon Harmsma maar hij knokte zich knap terug met het brons als resultaat.

Melvin Koullen greep daardoor net naast de hoofdprijzen. De pas 11-jarige Limburger – met van twee kanten dammen in zijn genen meegekregen – speelde een prima toernooi dat hij met een dito zege op benjamin Matheo Boxum afsloot. De talentvolle 8-jarige Emmeloorder krijgt echter nog vier kansen om op dit niveau te bewijzen wat hij in zijn mars heeft. Ivar Smijers speelde een wisselvallig toernooi en kreeg van de na een slopende week vermoeide Kasper Barentsen de kans op klaarlichte dag een schijf te winnen. Het afspel werkte hij vervolgens keurig af waarmee ook de laatste partij van dit NK na ruim 4,5 uur spelen voltooid verleden tijd was. Clubgenote Luise Gabbert forceerde heel netjes de winst tegen Yuri Derks en Fernande |Graaf maakte er voor WSDV tegen de combinatiegevoelige Alijn Kuijer helemaal een feestelijk dag van. Ook Marjory Feyt deelde in de Wageningse feestvreugde en incasseerde met pretoogjes de felicitaties na haar eerste remise in haar nog jonge leventje met Gerard Kramer. Daardoor kon ze de rode lantaarn overdragen aan Alijn Kuijer. Yneke Goerres werd overspeeld door Roald Scheper maar kon en zucht van verlichting slaken na haar miraculeuze ontsnapping.

Foto’s: Roger en Pinar Hageman

Uitslagen laatste ronde pupillen: 

Emre Hageman (Den Haag)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 2-0

Simon Harmsma (Culemborg)- Lisa Scholtens (Hoogeveen) 1-1

Sander Staal (Groningen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 0-2

Melvin Koullen (Heerlen)-Matheo Boxum (Emmeloord) 2-0

Ivar Smijers (Wageningen)-Kasper Barentsen (Dongen) 2-0

Yuri Derks (Dongen)- Luise Gabbert (Bennekom) 1-1

Alijn Kuijer (Culemborg)-Fernande de Graaf (Renkum) 0-2

Roald Scheper (IJsselstein)-Yneke Goerres (Aldeboarn) 1-1

Marjory Feyt (Ochten)-Gerard Kramer (Groningen) 1-1

Eindstand pupillen : 

1.  Hageman 15

2. Harmsma 13

3. Kreeft 11

4. Koullen 10

5. Oostindjer, Smijers, Scholtens 9

 8. Staal, Gabbert, De Graaf 8

11. Barentsen, Boxum, Goerres, Scheper 7

15. Kramer 5

16. Derks, Feyt 4

18. Alijn Kuijer 3

Bijschrift 1: Emre Hageman, geflankeerd door zilveren Simon Harmsma en bronzen  Roland Kreeft, op de hoogste trede van het erepodium met de bekers die ze net uit handen van Heike Verheul (rechts) hebben gekregen..

Bijschrift 2: Emre Hageman heeft na twee jaar de kampioensbeker weer in handen.

 

Toegevoegd op: 06-05-2018 10:29 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Luise Gabbert

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 1824 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl