Yneke Goerres: dammen én schaatsen

Ze had even vijf minuten nodig om de nederlaag tegen Ivar Smijers te verwerken. Daarna ging Yneke Goerres, zoals het een nuchtere Friezin betaamt, in Ontmoetingscentrum Morgenstond over tot de orde van de dag. Ze haalde haar schouders op, vond het ‘jammer’ en beet gretig in een broodje kaas. Vertelde dat ze soms wel en soms niet tevreden is over haar partijen maar dat ze in tegenstelling tot sommige andere deelnemers aan het NK pupillen geen traan om een verliespartij zal laten. ‘Ze is niet zo fanatiek als ik’ , glimlacht moeder Amarins.

Yneke (12) beschouwt dit toernooi - net als Luise Gabbert, Fernande de Graaf en Lisa Scholtens - als een goede voorbereiding op het NK meisjes aspiranten dat volgende week in Hoogeveen wordt verspeeld. ‘Dan wil ik wel eens op het erepodium staan. Vorig jaar werd ik vierde, net als op het N K welpen destijds’. Ze is al in Turkije, Estland en Wit-Rusland geweest en dat smaakt naar meer.

Ze kreeg een jaar of vier geleden op school een klik met het dammen via de damsport. Ze leerde de fijne kneepjes van het vak in haar woonplaats Aldeboarn bij  DC Ontspanning van Durk Smidstra die nog steeds haar trainer is. ‘Hij heeft mij voor dit NK opgedragen niet zo benauwd maar agressiever te spelen en dat probeer ik dan ook’, wil ze wel kwijt. Op zaterdag deed ze vorig seizoen zonder al te veel succes mee in het derde team van Heerenveen; afgelopen competitie ging het veel beter bij Het Noorden waar ze haar gemiddelde scoorde.

Yneke Goerres speelt niet alleen een leuk partijtje dam maar ze kan ook goed schaatsen, een sport die haar en haar drie zussen door vader Frans en moeder Amarins met de paplepel is ingegoten. Yneke begon met de jeugdclub in Thialf en is nu al twee jaar met al haar zussen actief bij de Hardrijders Club Heerenveen waarmee ze afgelopen herfstvakantie op trainingskamp is geweest naar de befaamde ijsbaan van Inzell. Ze is nog te jong voor de gewestelijke training maar verwacht niet dat ze daarvoor in aanmerking zal komen. Bescheiden: ‘Een hoop kinderen zijn beter dan ik’.

Welke sport vind ze leuker? Nog enig nadenken: ‘Met dammen ben ik beter maar ik vind het allebei leuk. Dus blijf ik het voorlopig allebei doen’.

De vierde dag van het NK kende ook de primeur van live commentaar met een digitaal dambord. Niemand minder dan de Wateringse wereldtopper Martijn van IJzendoorn deed samen met initiatiefnemer Matthias de Kruijf verslag van de vijfde en zesde ronde. De voormalige pupillenkampioen deed woensdagmiddag in Kijkduinpark ook volop mee met skelterracen, lasergamen en zwemmen.

Ook de nationale meisjestrainsters Heike Verheul en Ester van Muijen (de.nummers één en twee van het NK vrouwen kwamen een kijkje nemen.

Averij

Emre Hageman liep voor het eerst averij op. Melvin Koullen werd langzaam maar zeker weggedrukt maar kon na een foutzet van de Hagenaar weer hoop koesteren. De jonge Limburger was in het eindspel echter te zuinig en verloor kansloos. Tegen de goed spelende Roland Kreeft was Vrouwe Fortuna minder nadrukkelijk aanwezig. Hageman bereikte niets met een gelijkwaardige remise als resultaat. Simon Harmsma liep door twee keurige overwinningen een punt in. Tegen Renco Oostindjer toonde hij zich bedrevener in een klassiekje en tegen Melvin Koullen was hij superieur in een halvehekstellingpartij. Koullen viel daardoor ver terug op de ranglijst.

Roland Kreeft had ’s ochtends geforceerd een schijf gewonnen van Kasper Barentsen die echter veel compensatie had en zelfs in een technisch gewonnen eindspel remise gaf. ‘s Middags leed de Dongenaar via het Zetje van Weiss schipbreuk tegen Sander Staal die in een ‘zeeslang’ tegen Luise Gabbert een dubbelslag boekte.

Matheo Boxum is weer helemaal terug. Eerst met een prima positiepartij tegen Gerard Kramer en vervolgens met een soort forcing tegen Ivar Smijers, die eerder nog netjes met een paar krachtzetten Yneke Goerres had gevloerd. De 8-jarige Emmeloorder zag zich de winst echter reglementair ontgaan. Ivar Smijers claimde bij de arbiter drie keer dezelfde stand en die regel kende de kleine Boxum nog niet.

Fernande de Graaf is op haar gemiddelde aanbeland. Marjory Feyt liet pardoes haar dam vangen en Gerard Kramer werd in het late middenspel geforceerd opgeknoopt.

Roald Scheper deed eveneens heel goede zaken. Yuri Derks werd na een spannende partij op een leuke eindspelfinesse getrakteerd en Alijn Kuijer blunderde op het moment dat hij had kunnen combineren.

Lisa Scholtens pakte drie punten. Alijn Kuijer kwam nog met de schrik vrij maar Yneke Goerres kon een foutzet in het late middenspel niet meer goed maken.

Yuri Derks kon ’s middags eindelijk breeduit lachen. Tegen Marjory Feyt, bij wie de moeilijkheden boven het hoofd groeiden, kon hij zijn eerste punten laten bijschrijven.

Uitslagen, vijfde ronde: 

Emre Hageman (Den Haag)-Melvin Koullen (Heerlen) 2-0

Simon Harmsma (Culemborg)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 2-0

Kasper Barentsen (Dongen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 1-1

Luise Gabbert (Bennekom)-Sander Staal (Groningen) 0-2

Matheo Boxum (Emmeloord)-Gerard Kramer (Groningen) 2-0

Yneke Goerres (Aldeboarn)-Ivar Smijers (Wageningen) 0-2

Lisa Scholtens (Hoogeveen)-Alijn Kuijer (Culemborg) 1-1

Marjory Feyt (Ochten)-Fernande de Graaf (Renkum) 0-2

Roald Scheper (IJsselstein)-Yuri Derks (Dongen) 2-0   .

Zesde ronde:  

Roland Kreeft (Hoogeveen)-Emre Hageman (Den Haag) 1-1

Simon Harmsma (Culemborg)-Melvin Koullen (Heerlen) 2-0

Ivar Smijers (Wageningen)-Matheo Boxum (Emmeloord) 1-1

Sander Staal (Groningen)-Kasper Barentsen (Dongen) 2-0

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Luise Gabbert (Bennekom) 2-0

Fernande de Graaf (Renkum)-Gerard Kramer (Groningen) 2-0

Lisa Scholtens (Hoogeveen)-Yneke Goerres (Aldeboarn) 2-0

Alijn Kuijer (Culemborg)- Roald Scheper (IJsselstein) 0-2

Yuri Derks (Dongen)-Marjory Feyt (Ochten) 2-0

Stand bovenin: 

1.  Hageman 11

2. Harmsma 9

3. Kreeft, Staal 8

5. Boxum, Koullen, Smijers 7.

Foto: Jan Kok

Bijschrift: Yneke Goerres kan ook op dit bord goed uit de voeten.

Toegevoegd op: 03-05-2018 22:14 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Roland Kreeft

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 1824 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl