Simon Harmsma geeft meteen visitekaartje af

Den Haag – Simon Harmsma gaf in de eerste ronde van het Nederlands damkampioenschap voor pupillen meteen zijn visitekaartje af. De net dertienjarige titelverdediger was niet tevreden over zijn opening tegen Roland Kreeft. Toen de spanningen waren verdwenen toonde hij zich bedrevener in de opbouw en verraste de Drent met een 3-om-3 naar dam.

Ook zijn vermoedelijk grootste concurrent Emre Hageman kwam in Ontmoetingscentrum Morgenstond  tot winst. Kasper Barendsen moest de kampioen van 2016 alle belangrijke velden laten en verloor kansloos. Later bleek dat hij een reddingbrengende combinatie tegen de Haagse favoriet had gemist.

Renco Oostindjer, de nummer twee van vorig jaar, kwam in een zwaar positieduel in het voordeel tegen Melvin Koullen. De kleine Limburger verdedigde zich echter met verve al had de ervaren Hoogevener (evenals Simon Harmsma al voor de vierde keer van de partij) het wel beter kunnen doen. Het werd niet alleen de langste partij van de dag maar ook de enige remisepartij.

Gerard Kramer was als eerste uit. De tienjarige Groninger trakteerde Roald Scheper op een typezetje wat beslissend was. Yneke Goerres trok volgens opdracht het initiatief naar zich toe maar Fernande de Graaf verweerde zich  aanvankelijk goed. In het late middenspel kreeg de Renkumse debutante echter nadeel en verloor op klaarlichte dag een schijf en later de partij.

Marjory Feyt kon toch nog glunderen. Zij miste op de zeventiende zet een winnende plakker maar combineerde even later via een soort Haarlemmer toch naar dam die ze echter onnodig - wel met schijfwinst - liet afnemen. Toen Alijn Kuijer een klein zetje over het hoofd zag was het meteen met hem gebeurd.

Benjamin Mattheo Boxum (8) maakte indruk met zijn behandeling van de halve hekstelling. Yuri Derks liep zich te pletter op de Emmeloordse klippen en kwam er niet meer aan te pas. Ivar Smijers toonde zich een waardig exponent van de befaamde Wageningse damschool. Sander Staal werd.volgens de regelen der kunst langzaam maar zeker weggedrukt met een dodelijke opsluiting als toetje.

Luise Gabbert leek Lisa Scholtens in moeilijkheden te brengen. Het tegendeel was echter geval. De Drentse damster stond overweldigend maar dankzij een verrassend offer bleef de jongste Gabbert in leven en won zelfs nog toen Lisa een gelijkwaardige remise verzuimde en ten onrechte een schijf cadeau deed.

Wethouder

Demissionair sportwethouder Rabin Baldewsingh nam in de naar hem vernoemde speelzaal - nota bene tijdens het voorjaarsreces - de openingsceremonie weer voor zijn rekening, voor de derde keer in vier jaar. Baldewsingh wees de deelnemers op het belang van de drie P’s: plezier, passie en prestatie. Hij kreeg allerwegen lof toegezwaaid voor zijn betrokkenheid bij de damsport die er eind 2016 toe leidde dat het sluitstuk van de WK-match Boomstra-Groenendijk in Den Haag werd verspeeld. Technisch directeur Johan Krajenbrink van de dambond vroeg voor de scheidende wethouder een ‘bijzonder hard applaus’ en overhandigde hem een speciaal voor beginners ontworpen magnetisch design-dambord.

Uitslagen eerste ronde: 

Simon Harmsma (Culemborg)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 2-0

Luise Gabbert (Bennekom)-Lisa Scholtens (Hoogeveen) 2-0

Gerard Kramer (Groningen)-Roald Scheper (IJsselstein) 2-0

Sander Staal (Groningen)-Ivar Smijers (Wageningen) 0-2

Fernande de Graaf (Renkum)-Yneke Goerres (Aldeboarn) 0-2

Matheo Boxum (Emmeloord)-Yuri Derks (Dongen) 2-0

Marjory Feyt (Ochten)-Alijn Kuijer (Culemborg) 2-0

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Melvin Koullen (Heerlen) 1-1

Kasper Barendsen (Dongen)-Emre Hageman (Den Haag) 0-2

.  

Foto: Jan Kok

Bijschrift: V.l.n.r. Ilke Meertens (gemeente Den Haag), wethouder Baldewsingh en Frans Leermakers (gemeente Den Haag) hebben allemaal een magnetisch design- dambord gekregen van technisch directeur Johan Krajenbrink (tweede van rechts).

Toegevoegd op: 30-04-2018 18:21 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Simon Harmsma

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl