Den Haag week lang decor voor jonge damtalenten

Den Haag – De stad Den Haag is het decor voor twee Nederlandse damkampioenschappen. In OntmoetingsCentrum Morgenstond wordt zowel het NK pupillen algemeen als het NK welpen meisjes verspeeld.

Sportwethouder Rabin Baldewsingh neemt maandag 30 april (12.00 uur) in het gebouw aan het 1e Eeldepad 3A de opening voor zijn rekening. Hij doet dat inde naar hem genoemde speelzaal. Het is voor de vierde keer op rij dat Den Haag plaats van handeling is voor dit evenement.

WSDV (Wageningen) is dit keer hofleverancier met vier van de achttien finalisten, gevolgd door HDC Hoogeveen met drie. Dertien jongens en vijf meisjes van 8 t/m 13 jaar strijden op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Dertien zijn afkomstig uit de drie halve finales en vier mogen meedoen op basis van een keuzeplaats. De twaalfjarige titelverdediger Simon Harmsma (Culemborg) was automatisch al geplaatst. De overige deelnemers zijn (per provincie): Gerard Kramer en Sander Staal (beiden Groningen); Yneke Goerres (Aldeboarn); Roland Kreeft, Renco Oostindjer en Lisa Scholtens (allen Hoogeveen); de 8-jarige benjamin Matheo Boxum (Emmeloord); Simon Harmsma en Alijn Kuijer (beiden Culemborg); het WSDV-kwartet Marjory Feyt (Ochten), Luise Gabbert (Bennekom), Fernande de Graaf (Renkum) en Ivar Smijers (Wageningen); Roald Scheper (IJsselstein); Emre Hageman (Den Haag); Kasper Barentsen en Yuri Derks (beiden Dongen) en Melvin Koullen (Heerlen).

Het NK is sterk bezet. Van de eerste tien in de eindstand van vorig jaar zijn er liefst zeven present, onder wie de drie prijswinnaars. Dat was voor 'zilveren' Renco Oostindjer een dubbeltje op z'n kant want in de halve finale eindigde hij slechts als achtste. Hij kreeg echter een keuzeplaats, evenals Yneke Goerres, Alijn Kuijer en Roald Scheper.

Het toernooi is vrij toegankelijk. Bovendien kan iedereen die dat wil zijn damkennis laten bijspijkeren. Daartoe worden op dinsdag 1 en donderdag 3 mei – speciaal voor beginners – tussen 12.00 en 16.00 uur een aantal damclinics gegeven.

Het NK begint op maandag om 13.00 uur en verder alle dagen om 9.30 uur. Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde. Op woensdagmiddag gaan de jongens en meisjes lasergamen, skelterracen en zwemmen in Kijkduinpark en op vrijdagmiddag is er een blitztoernooi (15.00 uur).

Op voorwaarde dat de techniek het toelaat zal het NK de laatste drie dagen digitaal live van commentaar wordt voorzien. De Wateringse wereldtopper en tweevoudige oud-pupillenkampioen Martin van IJzendoorn zal op de donderdag als gast-commentator fungeren.

Op de slotdag – zaterdag – omstreeks 15.00 uur volgt voor beide NK's de prijsuitreiking. Daarvoor is uitgenodigd de meisjes-trainster Heike Verheul. Zij werd onlangs voor de tweede keer Nederlands kampioen bij de vrouwen en is้้n van de steunpilaren van de Wageningse ereklasser WSDV.

De organisatie is, met medewerking van de gemeente Den Haag, in handen van The Hague Open (THO). Deze stichting timmerde in de periode 1995-2010 jaarlijks aan de weg met een internationaal zomerdamtoernooi waarin wereldtoppers en recreatie-dammers zij aan zij zaten. Door het wegvallen van de hoofdsponsor ging THO zich nadien vooral op de organisatie van jeugdevenementen richten, zoals in 2010 het WK-junioren jongens en meisjes in Naaldwijk.

Foto: De ('dubbele') partij tussen de Haagse favoriet Emre Hageman (links) en titelverdediger Simon Harmsma wordt ook dit jaar ongetwijfeld van groot belang voor de eindstand.

Toegevoegd op: 19-04-2018 21:42 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Simon Harmsma

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 1824 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl