Op Simon Harmsma staat geen maat

Pupillenkampioen met vier punten voorsprong

Den Haag – Je bent jong en je weet wat je wilt. Simon Harmsma, net 12, is bij de pupillen de nieuwe damkampioen van Nederland en weet wat hij al jaren wil: beter worden dan zijn vader Tjeerd, een gerespecteerd ereklasser bij DEZ Culemborg. Of dat gaat lukken? “Ja zeker! Als we tien sneldampartijtjes spelen haal ik nu al gemiddeld vijf punten. Ik win zelfs een enkele keer van hem al is dat meestal op de klok”. Pa Tjeerd is samen met Henk Stoop en Alex Mathijsen niet alleen zijn trainer maar ook zijn voorbeeld en niet bijvoorbeeld wereldkampioen Roel Boomstra of de nationale titelhouder Martijn van IJzendoorn. “Wel zou hij graag willen uitgroeien tot een wereldtopper. “Wereldkampioen worden hoeft niet per se. Maar meedoen aan het WK, grote toernooien spelen zoals Salou dat lijkt me wel leuk”. Voorlopig houdt hij het op het jubileumtoernooi in Brunssum waarvoor hij het EK pupillen in Wit-Rusland zelfs laat schieten. “Ik vind Brunssum nóg leuker. Gezellig daar met mijn vrienden spelen. Maar ik ga wel naar het WK in Polen. Wil proberen bij de top-tien te eindigen na mijn plaats in de middenmoot van vorig jaar”. Eerst staat echter het NK aspiranten op het programma, waarvoor hij zich met de maximale score heeft geplaatst. Hij wil in deze hogere leeftijdscategorie in de eerste plaats ‘goede partijen’ proberen te spelen want hij verwacht dat Machiel Weistra en Berke Yigitturk wel te sterk voor hem zullen zijn. In Ontmoetingscentrum Morgenstond stond er echter geen maat op Simon Harmsma. Na een bijzonder boeiende partij kreeg hij op de valreep toch nog een winnend eindspel op het bord tegen de altijd strijdlustige Elisabeth Kramer en werd met een score van 15 uit 8 – en vier punten meer dan de nummer twee – de meer dan terechte kampioen. ”Vorig jaar ging het in de laatste ronde net mis en werd ik derde. Daarom ben ik nu erg tevreden”.

Zilver

Op de tweede plaats eindigde Renco Oostindjer, wéér een talent van de Hoogeveense damschool. Dat hij hardhandig van het bord werd gezet door clubgenoot Roland Kreeft bracht het ‘zilver’ niet in gevaar. Deze twee spelers waren ook de enigen die op een bepaald moment Simon Harmsma voor onoplosbare problemen hadden kunnen stellen. Renco Oostindjer heeft zich gekwalificeerd voor het EK en het WK evenals de nummer drie, Emre Hageman. De onttroonde titelhouder móest winnen van Akosh Kardos die van te voren de beste papieren had. Hij vlocht een duivelse dreiging in de stand die door zijn Wageningse damvriend te laat werd onderkend. Hij kwam in het drijfzand terecht waarna de partij in hogere zin eigenlijk al was beslist. Emre Hageman won hiermee de combinatieprijs. Ook Jan Kornilov, die eenvoudig Melvin Koullen (zijn vijf jaar oudere zus Darja werd een dag eerder kampioene bij de meisjes aspiranten) een schijf ontfutselde, en Roland Kreeft eindigden op tien punten. De weerstandspunten waren echter in het voordeel van de elfjarige Hagenaar. Ivar Smijers kwam dankzij een spectaculaire zesklapper op een score van +1 al had Jelle van der Eng daarvoor even spectaculair nog naar remise kunnen combineren. Lisa Scholtens en Gerard Kramer deden het deze week allebei prima. Hun onderlinge duel eindigde in een onbeslist en daarover mocht de Groningse benjamin (9) bepaald niet mopperen. Matthijs Jonkman toonde zich in een klassiekje meer bedreven dan Lieke Vreugdenhil. De Culemborgse wist echter van geen wijken en knokte zich met een schijf achter toch nog naar haar tweede punt. Yneke Goerres heeft na een aarzelend begin aardig wat punten bijeen gesprokkeld. De Friezin forceerde tegen Yaroslav Gilevych bekwaam een afwikkeling naar dam en klaarde probleemloos het karwei. Max Doornik liet tegen Albert Hendrik Snijder instructief zien wat de waarde van een halve hekstelling kan zijn. In een dun standje was het helemaal uit.

Bij de prijsuitreiking liet de organiserende stichting The Hague Open weten ook in de toekomst jeugdtoernooien te willen blijven ‘adopteren’. De Wateringse nationale kampioen Martijn van IJzendoorn – in het verleden twee keer winnaar bij de pupillen – vertelde de jongens en meisjes wat belangrijk is voor hun damontwikkeling. Hij is een soort rolmodel (‘De Enzo Knol van de dambond’) voor de jeugd, evenals het Wageningse ereklasseduo Ester van Muijen en Heike Verheul die druk bezig zijn het meisjesdammen van nieuwe impulsen te voorzien.

Uitslagen achtste en laatste ronde: 

Elisabeth Kramer (Groningen)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 0-2

Emre Hageman (Den Haag)-Akosh Kardos (Wageningen) 2-0

Jan Kornilov (Geldrop)-Melvin Koullen (Heerlen) 2-0

Matthijs Jonkman (Hoogeveen)-Lieke Vreugdenhil (Culemborg) 1-1

Ivar Smijers (Wageningen)-Jelle van der Eng (Heerhugowaard) 2-0

Gerard Kramer (Groningen)-Lisa Scholtens (Hoogeveen) 1-1

Yaroslav Gilevych (Veldhoven)-Yneke Goerres (Oldeboarn) 0-2

Albert Hendrik Snijder (Urk)-Max Doornik (Groningen) 0-2

Eindstand: 

1. Simon Harmsma 15

2. Renco Oostindjer 11

3. Emre Hageman 10 (55)

4. Jan Kornilov 10 (53)

5. Roland Kreeft 10 (50)

6. Akosh Kardos 9 (57)

7. Elisabeth Kramer 9 (52)

8. Ivar Smijers 9 (48)

9. Gerard Kramer 8 (49)

10. Lisa Scholtens (48)

11. Matthijs Jonkman 8 (44)

12. Melvin Koullen 7 (45)

13. Yneke Goerres 7 (36)

14. Jelle van der Eng 6 (49)

15. Max Doornik 6 (41)

16. Yaroslav Gilevych 5

17. Albert Hendrik Snijder 4

18. Lieke Vreugdenhil 2

Toegevoegd op: 30-04-2017 16:09 door Stichting The Hague Open

24-04-2017

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Jan Kornilov

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl