Harmsma stoot ‘koning’ Hageman van de troon

Den Haag – Op Koningsdag geen vrijmarkt en kermis maar diep denkwerk voor de achttien jongens en meisjes aan het NK dammen voor pupillen. Sommigen zaten zelfs ruim acht uur achter het bord. Deelnemers, ouders en organisatie werden door vrijwilligers van Ontmoetingscentrum Morgenstond extra verwend met oranje tompouces, pannenkoeken en ijs.

De Haagse titelverdediger Emre Hageman verscheen met een grote oranje kroon op zijn hoofd in de speelzaal. Simon Harmsma stootte hem echter hardhandig van de troon en staat twee ronden voor het einde twee punten los. De ‘paleisrevolutie’ was al vrij snel in hogere zin beslist toen het DC Den Haag-talent het gevaar te laat onderkende en zijn linkervleugel vleugellam werd gemaakt. In grootse stijl zette Harmsma zijn voordeel in winst om. ’s Ochtends had hij al afgerekend met rivaal Jan Kornilov die zijn opponent gratis en voor niets een doorbraak-op- termijn aanbood. De jonge Culemborger maakte het met een charmant eindspel in stijl af. Hageman had het lastiger tegen Gerard Kramer (9), drie jaar jonger dan zijn zus Elisabeth maar wel met een punt meer in de pocket. Hij stond in een klassiekjebeslist niet minder maar stak zelf zijn hoofd in de strop. Tegen Jan Kornilov vergat Gerard Kramer zichzelf te belonen. De vrede werd getekend in een geladen stelling die volgens de computer inderdaad remise was. Een zet eerder had de kleine Kramer wel de winst gemist. Dat overkwam zus Elisabeth zelfs diverse keren tegen Melvin Koullen, die met enige hulp van zijn tegenstandster aalglad nog aan verlies wist te ontkomen. Vader Flip Kramer en meisjestrainster Heike Verheul moesten na afloop twee huilende kinderen troosten omdat ze niet gewonnen hadden.

Het is opnieuw toch niet het toernooi van Akosh Kardos. Tegen Elisabeth Kramer liep het nog net goed voor hem af. Met een verplicht maar ogenschijnlijk gewaagd gambiet redde de Groningse zich uit de problemen en kwam steeds beter en zelfs gewonnen te staan. Een blufzet van de WSDV’er leverde, vooral door een gebrek aan bedenktijd bij zijn opponente, toch nog een punt op. Tegen Renco Oostindjer ging het echter mis. Na een partij met wisselende kansen ging Kardos in het eindspel in de fout en kwam er niet meer aan te pas. Ivar Smijers moest tegen Renco Oostindjer ervaren dat een Roozenburg-opstelling en een hekstelling vaak slecht met elkaar te combineren zijn. De Hoogevener wist daar wel raad mee.

Remisegaatje

Roland Kreeft leek het tegen Lisa Scholtes helemaal voor elkaar te hebben maar zijn clubgenote vond nog net een remisegaatje. Tegen Ivar Smijers was het net andersom. De WSDV’er had ogenschijnlijk het laatste woord maar haalde op het verkeerde veld dam met een remise tot gevolg. Matthijs Jonkman kwam na een aantal mindere verrichtingen met twee zeges op rij weer in hogere sferen. In het late middenspel kreeg hij beslissend beet tegen Yneke Goerres. Clubgenote Lisa Scholtens, die tegen Ronald Kreeft nog net de dans was ontsprongen, had last van een topzware lange vleugel en ontbeerde aan de andere kant de controle en dat was te veel van het goede. Ook Jelle van der Eng had een productief dagje. Tegen Lieke Vreugdenhil produceerde hij een van de mooiste zetten van dit NK (36. 40-34!!) waardoor de Culemborgse hekkensluiter in een dodelijke opsluiting terecht kwam. Hoe lang ze ook doorspeelde het eerste punt kwam niet dichterbij. Dat gebeurde ook niet in de middagronde toen ze een klassieke partij met Yneke Goerres zeker niet minder stond maar zich toch nog de kaas van het brood liet eten. Jelle van der Eng had toen allang Max Doornik met een klein zetje te grazen genomen. Yaroslav Gilevych werkte zich omhoog. Tegen Max Doornik had hij nog mazzel dat de kleine Groninger een gewonnen eindspel remise af maar tegen Albert Hendrik Snijder forceerde hij keurig de winst. De Urker redde het ook niet tegen Melvin Koullen die na een stroeve start sterk terugkwam. Met een verrassende combinatieve wending oogstte hij applaus.

Uitslagen vijfde ronde: 

Simon Harmsma (Culemborg)-Jan Kornilov (Geldrop) 2-0

Akosh Kardos (Wageningen)-Elisabeth Kramer (Groningen) 1-1

Emre Hageman (Den Haag)-Gerard Kramer (Groningen) 2-0

Ivar Smijers (Wageningen)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 0-2

Lisa Scholtens (Hoogeveen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 1-1

Matthijs Jonkman (Hoogeveen)-Yneke Goerres (Oldeboarn) 2-0

Melvin Koullen (Heerlen)-Albert Hendrik Snijder (Urk) 2-0

Jelle van der Eng (Heerhugowaard)-Lieke Vreugdenhil (Culemborg) 2-0

Max Doornik (Groningen)- Yaroslav Gilevych (Veldhoven) 1-1

Uitslagen zesde ronde: 

Emre Hageman (Den Haag)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2

Jan Kornilov (Geldrop)-Gerard Kramer (Groningen) 1-1

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Akosh Kardos (Wageningen) 2-0

Melvin Koullen (Heerlen)- Elisabeth Kramer (Groningen) 1-1

Lisa Scholtens (Hoogeveen)-Matthijs Jonkman (Hoogeveen) 0-2

Roland Kreeft (Hoogeveen)-Ivar Smijers (Wageningen) 0-2

Max Doornik (Groningen)-Jelle van der Eng (Heerhugowaard) 0-2

Albert Hendrik Snijder (Urk)-Yaroslav Gilevych (Veldhoven) 0-2

Lieke Vreugdenhil (Culemborg)- Yneke Goerres (Oldeboarn) 0-2

Stand bovenin: 

1. Harmsma 11

2. Oostindjer 9

3. Kornilov 8

4. Hageman 8

5. Kardos 7

6. E. Kramer 7

7. G. Kramer 7

8. Jonkman 7.

 

Toegevoegd op: 27-04-2017 20:43 door Stichting The Hague Open

24-04-2017

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Yneke Goerres

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl