Nicole de Vries ook tweede dag oppermachtig in Hoogeveen

Door Michel Stempher

Zaterdag 4 april werd in Hoogeveen het tweede gedeelte van de Halve Finale NK Pupillen gespeeld. Dit tweede gedeelte bevatte nog drie rondes en degenen die na deze rondes in de top-5 belandden, zouden een ticket krijgen voor de finale van het NK Pupillen. Nicole de Vries bleek uiteindelijk de sterkste van de poule. Samen met Nicole de Vries plaatsten zich de volgende spelers: Tristan van der Velde, Suzanne Staal, Renco Oostindjer en Jonne Bosch. 

In de vijfde ronde waren er aan de kop van het klassement twee belangrijke partijen die dan ook semi-live werden uitgezonden op internet voor de luieriken die geen zin hadden naar speelzaal ‘Het Knooppunt’ te komen. Het was enkele dagen voor deze dag nog even schrikken: het dak van het speelgebouw was ervan afgewaaid. Gelukkig was dit ongemak snel verholpen door de brandweer en zouden de dammers en damsters er dus geen hinder van ondervinden. Terug naar de vijfde ronde: de dames Nicole de Vries en Elisabeth Kramer namen het tegen elkaar op. Elisabeth koos al vroeg in de partij voor een zeer agressief speltype, maar Nicole was hier niet van onder de indruk. Met een scherpe variant wist Nicole een schijf te verorberen. In het vervolg van de partij kwam Elisabeth er totaal niet meer aan te pas, doordat Nicole zeer sterk centrumspel vertoonde. Toen Nicole met twee schijven voorsprong en nog drie seconden op de klok net op tijd doorhad dat ze een zet moest spelen, glipte de winst haar niet meer door de vingers. De andere toppartij van deze ronde ging tussen Suzanne Staal en Wouter Sosef. Suzanne kwam al zeer vroeg in de partij zes tempi voor, maar Wouter koos het juiste plan en ging klassiek spelen. Suzanne ging echter vrolijk door met voortreffelijk centrumspel, waardoor Wouter steeds verder in de verdrukking kwam. In een al zeer moeilijke stelling voor Wouter rekende Suzanne ijzersterk, wat schijf- en partijwinst opleverde. 

De zesde ronde stond in het teken van de partijen Albert Hendrik Snijder - Nicole de Vries en Renco Oostindjer - Suzanne Staal. Nicole de Vries speelde een zeer sterke partij, waarin ze vooral richting het centrum opbouwde. Mede door dit sterke spel van Nicole koos Albert Hendrik Snijder niet altijd de sterkste zetten, waardoor hij langzaam maar zeker steeds verder vast kwam te staan op de lange vleugel. Nicole de Vries had echter geen zin om het positioneel te winnen en koos ervoor om de voortreffelijke stand af te ronden via een combinatie. Albert Hendrik probeerde het hierna nog wel, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Nicole. De partij tussen Renco Oostindjer en Suzanne Staal was er eentje om in te lijsten voor Renco. Suzanne begon de partij nog sterk door al vrij vroeg een voorpost te plaatsen tegen een wat vreemde opstelling van Renco. Renco bleef echter geduldig wachten op zijn kansen en was er als de kippen bij toen Suzanne een blunder beging. Met twee schijven minder gooide Suzanne de handdoek nog niet in de ring, maar Renco deed eigenlijk alles goed. Hierdoor kwam de winst niet meer in gevaar.

De zevende ronde beloofde een uiterst spannende ronde te worden, aangezien de topspelers allemaal tegen elkaar moesten spelen. Om deze reden werden er dan ook drie partijen semi-live uitgezonden en niet twee, zoals in de voorgaande rondes. De partij aan het eerste bord ging tussen Nicole de Vries en Renco Oostindjer. In de opening hielden beide spelers van de organiserende vereniging elkaar in evenwicht en lang was dan ook onduidelijk wat de uitslag zou worden. Gedurende het middenspel leek de ervaring van Nicole toch de doorslag te geven, maar een geweldige centrumstand verwaterde opeens. Nicole moest zelfs nog een schijf offeren, hoewel dit offer ‘gewoon’ naar remise leidde. Aan het tweede bord speelden Tristan van der Velde en Elisabeth Kramer tegen elkaar. Elisabeth wist met aanvallend spel Tristan behoorlijk onder druk te zetten. Op het moment dat dit voordeel leek te kunnen worden uitgebreid, toonde Tristan aan niet voor niks zo hoog te staan: met een fantastische combinatie counterde hij richting de overwinning. Suzanne Staal nam het aan het derde bord op tegen Jasmijn Scholtens. Al vroeg in de partij bouwde Suzanne een ijzersterke stand op en hier raakte Jasmijn zo van in de indruk dat ze in een combinatie liep. Suzanne liet dit buitenkansje niet onbenut en maakte in het vervolg van de partij ook geen fouten meer. 

Na deze zevende ronde werd de eindstand opgemaakt. Nicole de Vries bleek met 12 punten de eerste plek te hebben opgeëist, op de voet gevolgd door Tristan van der Velde die slechts één punt minder behaalde. Suzanne Staal en Renco Oostindjer eindigden op de derde en vierde plek met een puntentotaal van tien. De strijd om de vijfde plek (de laatste plek die nog recht gaf op een NK-ticket) was uiterst spannend. Maar liefst zes spelers eindigden op hetzelfde aantal van acht punten. Twee van hen (Jonne Bosch en Elisabeth Kramer) bleken ook nog eens gezamenlijk de meeste weerstandspunten te hebben. Op de ranglijst die werd getoond op de beamer -via Toernooibase- bleek zelfs het derde criterium (na het aantal punten en aantal weerstandspunten) nog gelijk te zijn. De reglementen schreven echter een ander criterium (SB-punten) voor en op basis hiervan bleek Jonne net iets gelukkiger te zijn dan Elisabeth. De vijf genoemde spelers komen van 4 tot en met 9 mei in actie in Den Haag. Hier kruisen zij de degens met dertien andere pupillen.

Al met al hebben alle twintig deelnemers er in Hoogeveen een geweldig feest van gemaakt en hoefde er niemand ongelukkig naar huis te reizen. De komende tijd heeft iedereen om te werken aan zijn sterke en minder sterke punten om volgend jaar sterker voor de dag te komen dan nu. Veel belangrijker dan goede prestaties is het plezier. Dit was bij alle twintig deelnemers aanwezig en daarom is eigenlijk iedereen een kampioen. 

Toegevoegd op: 04-04-2015 17:38 door locatiebeheerder Hoogeveen

28-03-2015

Pupillen Algemeen
Culemborg, Heerhugowaard en HoogeveenAanvang: 10:00 uur

Yaroslav Gilevych

Met dank aan:

Gemeente Hoogeveen
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): - Heerhugowaard   - Culemborg   - Hoogeveen  
 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl