Jan Groenendijk Nederlands Kampioen Junioren

De vijftienjarige Jan Groenendijk uit Wageningen heeft voor een verrassing gezorgd door in de laatste ronde de titel weg te kapen voor de gedoodverfde topfavoriet Martijn van IJzendoorn. Als derde kwam Pepijn van den Brink over de streep. Het Nederlands Kampioenschap van de junioren vond plaats van 28 april - 3 mei te Westerhaar. Hieronder een verslag aan de hand van de partijen.

Eerste dag
In de eerste ronde, op de openingsdag, nam Jan Groenendijk het op tegen Ali Fthalla. Langzaam maar zeker verkreeg Groenendijk groot terreinvoordeel. Doordat Fthalla sterk verdedigde, moest Groenendijk genoegen nemen met een plusremise. Martijn van IJzendoorn en Jan van der Star maakten er een spannende partij van, waarin Van IJzendoorn middels een ruil wat voordeel kreeg. Van der Star zag zich uiteindelijk genoodzaakt een wanhoopscombinatie te nemen. Van IJzendoorn wist hier wel raad mee en speelde de stand geduldig uit naar winst. Jannes Kromhout en Rick Hakvoort maakten er een ware thriller van. De partij, waarin beide spelers de winst misten, mondde uiteindelijke uit in een plusremise voor Kromhout. De wedstrijden Jitse Slump - Pepijn van den Brink en Wouter Wolff - Pim Arts werden remise.

Tweede dag
Op de tweede dag werden er twee ronden gespeeld. Jan Groenendijk nam het op tegen Jannes Kromhout en Rick Hakvoort. In de partij tegen Kromhout verkreeg Groenendijk groot voordeel na een lichte combinatie. In het afspel ging er echter iets mis, waardoor Kromhout met een minremise goed wegkwam. Hakvoort werd langzaam maar zeker langzaam weggedrukt door Groenendijk en vond in de verdediging niet de juiste zetten, waarna Groenendijk de winst pakte. Martijn van IJzendoorn had een zeer lastig programma vandaag met Wouter Wolff en Jitse Slump als tegenstander. Desondanks wist Van IJzendoorn beide partijen in winst om te zetten. Tegen zowel Slump als Wolff was een combinatie de uiteindelijke beslissing. Pepijn van den Brink speelde in de ochtendronde van de tweede dag tegen Wouter Wolff een sterke partij. Een goedlopende omsingelen werd beloond met schijfwinst en even later doorbraak met partijwinst. De overige partijen van de tweede dag eindigen in remise.

Derde dag
Op de derde dag moesten de heren wederom twee maal achter het bord verschijnen. Jan Groenendijk pakte op deze dag de volle buit tegen Jan van der Star en Pim Arts. Van der Star werd langzaam weggedrukt in een partij met een wederzijdse flankaanval. Met een combinatie maakte Groenendijk het karwei af. Arts ging vrijwillig in een korte vleugelopsluiting staan. Groenendijk profiteerde hiervan door op het juiste moment over te schakelen op een gunstig klassiek, waarna de afwerking een kwestie van techniek bleek. Martijn van IJzendoorn kwam tegen Ali Fthalla en Jannes Kromhout niet verder dan drie punten. Kromhout werd langzaam maar zeker naar achteren gedrukt door een ijzersterke aanval van Van IJzendoorn. De aanval werd bekroond met een lichte combinatie, een combinatie waarin Kromhout overigens eerder dit toernooi al in was gelopen met toen echter een wonderbaarlijke remise tot gevolg. Fthalla bood Van IJzendoorn goed weerstand, hetgeen hem een gelijkwaardige remise opleverde. Wouter Wolff stond centraal in de overige twee partijen met een belissing van deze dag. Wolff bracht een huisvlijtje op het bord tegen Van der Star, waar de laatstgenoemde speler geen weet van had. Binnen veertien zetten was het pleit al beslecht voor Van der Star. Een ronde hiervoor nam Wolff het op tegen Jitse Slump. Wolff had geen verweer tegen het ijzersterke centrumspel van Slump en verloor een schijf. Er kwam nog wel een eindspel op het bord, maar dit eindspel speelde Slump perfect uit.

Vierde dag
Net als op de twee dagen hiervoor werd ook op de vierde dag een dubbele ronde gespeeld. Dit was de dag van de kraker tussen Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn. De voorgaande partijen tussen deze twee grootmachten waren nog altijd erg boeiend dus de verwachtingen waren hooggespannen. In een partij waarin beide spelers vol voor de winst gingen, bleek een remise echter het resultaat. Eerder op de dag nam Groenendijk het op tegen Pepijn van den Brink en Van IJzendoorn speelde tegen Hakvoort. In beide partijen werd het evenwicht eigenlijk nooit gebroken, waardoor remises geheel logisch op het scorebord verschenen. Er waren echter ook genoeg beslissingen op deze vierde dag. Wouter Wolff deed zeer goede zaken met twee winstpartijen. In de eerste dagpartij werd Ali Fthalla vakkundig weggespeeld met behulp van een fraaie Ghestem-doorstoot, terwijl Jannes Kromhout in de tweede dagpartij zijn meerdere moest erkennen in Wolff. De flankaanval van Wolff bleek te sterk. Pim Arts speelde een ijzersterke omsingeling tegen Jan van der Star. Deze omsingeling bleek zo krachtig dat Van der Star niets anders restte dan een schijf te geven. Arts maakte in het vervolg van de partij geen fout meer. Deze zelfde Arts was in de middagpartij echter kansloos tegen Pepijn van den Brink. Een fraaie centrumpartij van Van den Brink werd gevolgd door een winnende combinatie. Rick Hakvoort zorgde voor de laatste overwinning van de dag. Een strategie waarbij Hakvoort moedwillig in een korte vleugelopsluiting ging staan, werd beloond met een overwinning. De overige partijen eindigden werden remise, waarbij de kanttekening gemaakt moet worden dat Jan van der Star in zijn partij tegen Ali Fthalla een plusremise bereikte.

Vijfde dag
Op de vijfde dag werd er, nadat er op drie dagen achter elkaar een dubbele ronde is gespeeld, slechts één partij gespeeld. Jan Groenendijk moest genoegen nemen met een plusremise tegen Jitse Slump. In een ietwat vlakke partij die uiteindelijk in klassiek vaarwater terechtkwam, kreeg Groenendijk een simpele combinatie in de schoot geworpen. Deze combinatie bleek echter niet genoeg voor de winst. Martijn van IJzendoorn speelde een stijlvolle partij tegen Pim Arts. Tot twee keer aan toe toverde Van IJzendoorn de alom bekende kamelenbulten op het bord. Arts bleef echter rustig en schoof naar een gelijkwaardige remise. Jannes Kromhout speelde een sterke centrumpartij tegen Ali Fthalla. Fthalla speelde het centrum sterk tegen, maar kon een minremise niet voorkomen. Er was ook nog een overwinning op deze dag. Deze overwinning kwam niet geheel regelmatig tot stand. Jan van der Star stond ogenschijnlijk al wel beter tegen Pepijn van den Brink, maar dat Van der Star zo makkelijk de winst kon opstrijken, zal Van der Star ook niet gedacht hebben. Op klaarlichte dag vond Van den Brink het een wijselijk besluit om vier schijven te offeren. Hakvoort en Wolff maakten er een rustige middag van, waarbij remise dan ook niet meer dan normaal is.

Slotdag
Met nog één ronde te gaan stond Martijn van IJzendoorn aan kop, op de voet gevolgd door Jan Groenendijk. De achterstand bedroeg slechts één punt, terwijl Groenendijk over een veel beter saldo van plusremises beschikte. Van IJzendoorn wist dus dat hij minimaal evenveel punten als Groenendijk moest halen. Van IJzendoorn speelde ondanks de druk een erg sterke partij tegen Pepijn van den Brink. Op het moment dat Van IJzendoorn de winst kon binnenhalen, maakte hij echter een schoonheidsfout. Hierdoor kon Van den Brink de remise nog vinden. Jan Groenendijk speelde tegen Wouter Wolff. Bij winst zou Jan Groenendijk dus voor de tweede keer in zijn leven de nationale juniorentitel behalen. De partij tussen Groenendijk en Wolff verliep lang erg spannend vanwege het feit dat de beide spelers het kerkhof bezetten. Op een gegeven moment toverde Groenendijk een combinatie op het bord, waarna de vraag nog was of het eindspel goed genoeg zou zijn voor de winst. Groenendijk bewees over stalen zenuwen te beschikken en maakte het eindspel bekwaam af en zorgde daarmee voor het kampioenschap. Pepijn van den Brink besliste dankzij de remise tegen Martijn van IJzendoorn de strijd om de derde plek in het voordeel. De overwinningen van Jitse Slump, Rick Hakvoort en Jan van der Star tegen respectievelijk Pim Arts, Ali Fthalla en Jannes Kromhout deden hier niets meer aan af.

De volledige eindstand en de partijen vind je hier

Toegevoegd op: 03-05-2014 21:45 door locatiebeheerder Westerhaar

28-04-2014

Junioren Algemeen
Clubgebouw WvM
Asterstraat 28
7676 BW Westerhaar

Aanvang: 18:00 uur

Jan Groenendijk

Organisatie:

 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl