Jeugddammen.com
Agenda
KNDB Jeugdtoernooi prooi voor Luuk en Lucas
Damclub Apeldoorn kreeg onlangs het verzoek om een individueel jeugdtoernooi te organiseren. Dit omdat de traditionele Nationale Jeugddamdag dit jaar kwam te vervallen vanwege de forse Nederlandse afvaardiging van jeugd op het WK.

Toch een toernooi organiseren was dan ook een leuke uitdaging en het resultaat mag er zijn: 37 deelnemers waren keurig op tijd voor de groepsfoto en het openingswoord van schooldamtrainer Albert Borreman. DCA leverde zelf nog geen deelnemers, maar investeert dit seizoen wel in de toekomst met het geven van damlessen op diverse scholen.

Het decor kende uiteraard weer de bekende DamZ-kleuren en onze fotograaf schoot alvast de eerste beelden. Of de fotograaf het tempo van de jeugd helemaal kon volgen moeten we nog maar eens bekijken. Albert begon namelijk met het verzoek om een dambord met schijven in de lucht te gooien, dit als bewijs van een dag met vliegende schijven. Vervolgens ging Albert zelf snel naar huis om zijn 25-jarige trouwdag te vieren en werd de meute naar de andere zaal gebracht voor het echte gooi- en smijtwerk.

In twee groepen werd er fanatiek gestreden met het hoge tempo van 5 minuten plus 5 seconden bonus per zet. Hans van Hal bediende de computer en beamer en de indeling verliep iedere ronde snel en vlekkeloos. De jonge damhelden werden aangemoedigd door ouders en begeleiders van hun damclubs. Een groot compliment voor onze jongste jeugd, wat speelden ze vol passie, wat gedroegen ze zich geweldig, en wat waren ze allemaal enorm sportief.

Heel even waren twee spelers het niet eens of een bepaalde zet nu wel of niet gespeeld was en werd er hulp ingeroepen. De zet was niet meer te achterhalen maar 0-0 leek de gretige kids ook niet fijn. Nog voordat een arbiter maatregelen kon nemen bedachten de spelers zelf een snelle oplossing: ze speelden de partij sportief en vriendelijk opnieuw. Eigenlijk het beste voorbeeld hoe de hele dag verliep, flexibel, sportief en met volle inzet van iedereen.

Tussendoor was er een korte pauze, maar daar zat vrijwel niemand op te wachten want ook op het rustmomentje werd er nog volop onderling gedamd.

Dan maar naar de resultaten. In Groep A werd de talentvolle Luuk Terweijden van SNA Heerhugowaard winnaar met 14 punten. Elise Schouten van talentfabriek Hoogeveen werd fantastisch tweede met 13 punten. Tanya-Mari Crossen van Brainsport Eindhoven derde met een puntje minder.

In Groep B geen Luuk als winnaar maar wel een Lucas. Lucas Prinsen uit de jeugdopleiding van Harderwijk met 13 punten. Emmely Kruizinga bekroonde een goed toernooi met 12 punten, dus tweemaal zilver voor Hoogeveen. Ook een podiumplaats voor David Kreuning met eveneens 12 punten.

Daarna kon de fotograaf weer aan de slag bij de prijsuitreiking. Marcel Kosters werd als erkend DamZ-promotor rond 15 uur gevraagd de bekers te verdelen. Tevreden keerde iedereen huiswaarts.

   

KNDB jeugddammen herfsttoernooi

Toegevoegd op: 29-10-2019 09:27 door admin