Jeugddammen.com
Verrassing op eerste speeldag
Op de eerste speeldag van het NK aspiranten in Bunschoten vielen twee uitslagen meteen op door een notering in het blauw. Roland met winst op Simon en Luise met winst op Sander.

Geen enkel toernooi hetzelfde is en je moet per dag de kansen bekijken. Toch wordt door veel dammers vaak een inschatting gemaakt op basis van rating. Hoe hoger de rating, hoe sterker de speler. 

Maar ja, het kan per dag en zelfs per partij soms heel anders lopen. Bij dammen zit winnen of verliezen vaak in heel kleine keuzemomenten. Dat ondervond de 14-jarige Simon Harmsma uit Culemborg ook in zijn partij tegen de regerend Nederlands kampioen Pupillen, de 13-jarige Roland Kreeft uit Hoogeveen. Waar ouders vaak alleen maar schijven tellen om in te schatten hoe een partij verloopt, zien damexperts aan een stand of iemand 'gewonnen' of 'verloren' staat. Dat is dan vaak te zien en te lezen in de commentaren naast de partij die achteraf bekeken kan worden. 

Grafieken bij live games
Wie niet zoveel kijk heeft op de damtechniek, maar toch thuis of in de speelzaal de partijen volgt, houdt zich vaak vast aan de grafieken die bij de live games worden getoond. Die grafieken geven, op basis van vele eerder gespeelde partijen, de mogelijkheden danwel winstkansen aan. Slaat de grafiek naar boven toe uit, dan is dat het voordeel voor zwart. Slaat de grafiek naar beneden toe uit, dan is dat het voordeel voor wit. Op deze manier is het ook voor een leek wat spannender om te volgen.

Uitslag: naam in het blauw
Als een speler met een lagere rating wint van een speler met een rating die meer dan 100 punten hoger ligt, of remise speelt tegen iemand die meer dan 200 punten hoger ligt, dan verschijnt de naam in het blauw. Je kunt daaraan dan zien dat het een opvallende prestatie is.

Toegevoegd op: 08-07-2019 12:26 door admin